Nesimţirea TVR - Reflecţii economice

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Nesimţirea TVR

Recent a fost publicat Raportul de activitate pe anul 2010 al Televiziunii Române. Presa a glosat masiv pe marginea acestui raport, care arată că activitatea TVR s-a soldat cu pierderi de 162 mil. lei, adică circa 38,5 mil. €. În exerciţiul anterior, se înregistrase o pierdere de 48 mil.lei, ceea ce însemnă că, în numai un an, pierderea s-a triplat.

La sfârşitul raportului, TVR cere "reglementarea taxei pentru serviciul public de radio şi pentru cel de televiziune ca fiind obligatorii, independent de posesia receptorului radio sau TV (măsură legislativă pe care Comisia Europeană a agreat-o), prin modificarea Legii nr. 41/1994 republicată sau a unui mecanism legal eficient de control al scutiţilor, corelat eventual şi cu acoperirea acestor sume de la bugetul de stat (situaţie întâlnită în alte ţări europene) şi/sau emiterea unor hotărâri de guvern în acest scop".

Deja acest principiu se aplică persoanelor juridice, care sunt taxate pentru taxa TV şi radio pe factura de energie electrică, indiferent dacă entitatea respectivă deţine sau nu aparate de recepţie.

O altă afirmaţie este aceea că, dacă taxa TV, în cuantum de 4 lei pe lună, ar fi fost indexată la rata inflaţiei, la 7,50 lei, aceste pierderi ar fi fost evitate.

TVR este eminamente ineficientă în raport cu televiziunile comerciale, care sunt obligate să trăiască din publicitate. De fapt, TVR are trei surse importante de venituri:
- taxa TV;
- subvenţii de la bugetul de stat;
- publicitate.

Cu toate acestea, iată că înregistrează pierderi imense. Şi este firesc. În ciuda unor lejere disponibilizări, personalul este supra-dimensionat. La orice tip de emisiune, lucrează sau se fac că lucrează o sumedenie de oameni. Deşi TVR se plasează pe locurile 5-7 în topurile de audienţă, iată că instituţia clamează bani mai mulţi pentru susţinerea acestei neperformanţe. Acesta este preţul plătit pentru o insituţie folosită drept instrument politic de către guvernările succesive din România.

Am sperat ca, odată cu numirea lui Alexandru Lăzescu ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al TVR, lucrurile se vor schimba. Afirm asta pentru că îl cunosc şi ştiu performanţele sale cu grupul Monitorul, la un moment dat cel mai important trust de presă din nord-estul ţării. Dar lucrurile au mers spre agravarea situaţiei.

Clădirile TVR din Calea Dorobanţilor sunt păzite de jandarmerie, de parcă TVR ar mai însemna altceva decât o gaură neagră în bugetul de stat.

2 comentarii:

Anonim

Acceasi problema si in alte tarii.Televiziunea publica este o relicva din epoca trecuta. Un mic vampir...


Daca cei 4ron par mult:
...germania: aproximativ 20 EUR/luna. si germania are 80 de milioane e locuitori...
... elvetia: aprox 50CHF/luna (150ron)

Anonim

as mai adauca o sursa de unde isi iau banii , de la operatorii cablu tv

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus