Lebădă neagră sau criză previzibilă? - Reflecţii economice

marți, 9 august 2011

Lebădă neagră sau criză previzibilă?

Acum câteva zile, agenţia Standard and Poor's a coborât ratingul suveran al SUA de la obişnuitul AAA la următoarea treaptă, AA+. Agenţai de rating a luat hotărârea pentru a sancţiona prelungul război între democraţi şi republicani pentru ridicarea gradului de îndatorare al SUA şi pentru a-şi manifesta neîncrederea în rezultatele măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare decise cu această ocazie. Diverşi analişti şi diverse medii de informare economică şi-au făcut publică opinia conform căreia această reducere de rating nu ar fi capabilă să genereze consecinţe majore pe pieţele financiare internaţionale.

Iată, însă, că ieri şi astăzi pieţele de capital internaţionale, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti, au trecut prin zvârcoliri majore. S-au înregistrat pierderi de sute de miliarde de euro din scăderea cotaţiei acţiunilor pe majoritatea covârşitoare a pieţelor.

Se pune întrebarea dacă este vorba de un fenomen de lebădă neagră sau este ocriză previzibilă. Aşa cum scriam anul trecut, teoria lebedei negre, Black Swan Theory, a fost folosită de Nassim Nicholas Taleb, în celebra carte omonimă lansată în 2007, încearcă să explice existenţa şi apariţia unor evenimente rare, de mare impact şi imposibil de prevăzut, care sunt dincolo de aşteptările obişnuite.

Nu cred că evenimentele economico-financiare din aceste zile erau greu de anticipat. De altfel, mai mulţi observatori avizaţi au menţionat posibilitatea unei amplificări a crizei. Acum două luni, Nouriel Roubini evoca posibilitatea declanşării unei furtuni perfecte. "Există deja indicii pentru anumite elemente de fragilitate. Toată lumea avertizează că datoriile private şi publice au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit. Dacă continuăm aşa problema s-ar putea agrava începând cu 2013", avertiza Roubini. Iată că furtuna perfectă prezisă de el a venit mult mai repede.

Dacă criza financiară izbucnită în 2007 şi manifest în 2008, a fost una declanşată de lăcomia privată, odată cu măsurile de bailout luate de guvernele occidentale criza s-a transformat în una a nesăbuinţei politicienilor care formează guvernele statelor dezvoltate. Nişte state cu datorii publice imense, deci fragile, au ajutat un sistem privat lacom, conducând la situaţia de acum.

11 comentarii:

Mihvoi

Nu cred că era foarte greu de prevăzut, întrebarea era unde se va desumfla și când.

P.S. Faină cartea : http://mihvoi.blogspot.com/2010/10/lebada-neagra-review-carte.html

Marianm

Vezi (a propos de anticipare...) http://chart.ly/uw4loxk (si analizele urmatoare pe ES_F - Futures S&P, GOLD, EURUSD... )Cu data, ora, minut la fiecare analiza... :)

Marianm

... sau, inca din 24 iulie, 3:28PM:
E Mini S&P 500 Futures ($ES_F)
http://chart.ly/tv4bsmb , analiza "Critical Area above" ...

Deci se poate :)

Maria Varga

Pentru oricine a trecut prin America in ultima vreme si a stat macar o saptamana sau doua acolo aceasta evolutia lucrurilor nu e deloc surprinzatoare.

Anonim

nu exista criza previzibila este un truck pentru hotie

Anonim

crizele sunt asa numitele capete de pod ale lui basescu,pdl,psd,boc,oprescu,videanu ,udmr,pnl ca sa mai stoarca bani

Anonim

capacitatea de gandire a celor de la guvernare are ceva defectuos cum ar fi basescu,oprescu,boc,PdL,Udmr,pnl,psDsi decate ori nu intele ceva deviaza lucrurile in alta directie ,de exemplu la sapaturi in bucuresti,sau cel mai tipic este RATB,sau cFr,,este clar ca nu-si pot insusi idei sau ideea caci n-au inteles ceea ce cere momentul si fac altfel

Anonim

acum astia numit guvernanti habar n-au desprenimic desi se dau mari dar urasc tot ce este stiinta si de fapt nici ca ar putea sa faca altfel decat sa creeze crize ca acestea ,ca aproape exista si o retinere daca se pot folosi anumiti termeni ca nu este sigur daca ii inteleg ,mai mult ca sigur ca nu ,deci cum ar putea ei sa faca altceva decat crize dar asta in tara ,ca daca ar fi vorba de crizele lor n-ar fi nimic deci fara probleme dar le fac altora si mari probleme

Anonim

criza este creata ede basescu si nu iesim dar oricum romania isi revine cand pleaca basescu, boc ,si Pdl,Psd, si8 ceilalti dusmani

Anonim

elementele prinpipale ale crizei actuale sunt urmari ale celor petrecute in 1989,desfiintarea reperului economiei adica bancnota de una suta ,care nu era un simbol si consecintele nefaste urmeaza inca sa se arate,sau ca de exemplu scoaterea la pensie a celor care aveau si inca au cunostiinte despre ce inseamna redresarea economiei ,cum ar fi profesoriisi asta la recomandarea impusa si dictatoriala a USA,Anglia si ,si Ue pentru nenorocirea tarii cu scopurile care sunt vadite

Masaj erotic Iasi

nu exista criza previzibila este un truck pentru hotie

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus