Despre nişte imobiliari, în lipsă de marketing şi emiţând tembelisme - Reflecţii economice

joi, 22 martie 2012

Despre nişte imobiliari, în lipsă de marketing şi emiţând tembelisme

Este cunoscut, îndeobşte, faptul că, în ultimii ani, s-au născut tot felul de asociaţii imobiliare. Unele îşi zic profesionale, altele patronale sau mai ştiu eu cum. Trec peste faptul că multe dintre ele s-au născut din orgolii tipic româneşti, de genul "nu mai sunt şef acolo, ia să-mi fac eu o asociaţie la care să fiu şef". Aceste asociaţii au nevoie de propriul lor marketing. Şi cum să-l facă? Dându-şi cu presupusul despre cum stau lucrurile sau, mai precis, despre cum cred ei că stau lucrurile sau cum le-ar place lor să stea lucrurile.

Astăzi, presa a relatat despre un comunicat al Asociaţiei Brokerilor Imobiliari. Iată ce citim în acest comunicat: "Ai cumpărat sau închiriat o locuinţă, numai după perfectarea contractului plăteşti comision agentului imobiliar cu care ai colaborat. Este regula de aur pe care orice potenţial client ar trebui să o cunoască. Recent, pe piaţa intermedierilor imobiliare, a apărut o practică ilegală, pe care niciun consumator de servicii imobiliare nu trebuie să o accepte: taxa de vizionare pretinsă de agentul imobiliar pentru locuinţele prezentate clientului."

Ca să-şi întărească spusele, comunicatul invocă încălcarea legislaţiei în vigoare. În România, zice comunicatul, OUG 174/2008 modifică OG 21/1992 cu privire la protecţia consumatorului şi specifică în mod clar, complet şi concret obligațiile agentului imobiliar faţă de consumator. Una dintre aceste obligaţii este referitoare la comisionul care se plătește "numai la încheierea tranzacţiei", conform art. II, punctul 9 din OUG 174/2008. Astfel că orice sumă pretinsă înainte de semnarea contractului de închiriere sau de vânzare-cumpărare este în afara legii.

"Ca asociaţie a brokerilor imobiliari, urmărim în primul rând profesionalizarea agenţilor. Astfel de practici, precum perceperea unei taxe de vizionare, nu fac deloc cinste agentului imobiliar profesionist. Cei care practică această meserie cu acte în regulă nu doar că trebuie să se delimiteze de astfel de practici, ci şi să le condamne şi să tragă semnale de alarmă în piaţă", a declarat Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.

Ca urmare a acestei declaraţii, nu pot să-l bănui pe acest domn Vîlceanu de prea vaste cunoştinţe juridice sau economice, ci doar de crearea unui eveniment care să facă un pic de vâlvă în jurul asociaţiei pe care o conduce. Căci, altminteri, ar părea că în capul domniei sale tronează ideea că singurele servicii imobiliare care pot fi furnizate ar fi intermedierile imobiliare ale unor tranzacţii de vânzare-cumpărare sau închiriere. Actul normativ citat nu interzice nicicum o taxă de vizionare, ci reglementează în mod explicit modul de încasare a unui comision imobiliar. Personal, nu sunt adeptul acestor taxe de vizionare, dar, dacă un agent economic doreşte să le practice, nu este cu nimic ilegal.

Şi, ca să-şi ambaleze mesajul frumos, domnul citat face apel la profesionalism, cinste, semnale de alarmă, etc. În esenţă, este o tehnică de marketing, chiar dacă apelează la minciuni şi necunoaştere.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus