Subprime = tsunami - Reflecţii economice

miercuri, 10 septembrie 2008

Subprime = tsunami

O ştire aşteptată de ceva vreme a fost comunicată de presă: Fannie Mae şi Freddie Mac au fost "naţionalizate" de guvernul american. Cele două GSE (Government Sponsored Entities) sînt principalii jucători de pe piaţa creditelor ipotecare din SUA, avînd un sold al creditelor de circa 5.200 miliarde $, ceea ce înseamnă aproape jumătate din întreaga piaţă. Se ştia că cele două instituţii au sume importante scadente în luna septembrie 2008 şi că era puţin probabil ca să le poată onora. Intervenţia guvernului SUA se cifrează la 110 miliarde $, ceea ce îi face pe mulţi sceptici să considere că redresarea celor două instituţii nu va fi durabilă. După şedinţa bursieră de vineri, 5 septembrie 2008, Standard & Poor's a decis să elimine cele 2 GSE din indicele S & P 500, avînd în vedere că prezenţa în acest indice presupune o capitalizare bursieră de minimum 5 miliarde $, pe cînd Freddie Mac a ajuns la 614 milioane $, iar Fannie Mae la 1,04 miliarde $.

Această evoluţie face parte din tsunami-ul declanşat vara trecută în SUA, denumit generic subprime crisis. Din păcate, presa românească nu a fost suficient de explicită în a explica acest fenomen. În fond, totul a pornit de la lăcomie. În SUA, ca în multe alte locuri din lume, creditele ipotecare sînt acordate de bănci comerciale (generaliste sau specializate) şi de IFN-uri (instituţii financiare nebancare). Într-un mediu concurenţial extrem de ascuţit, găsirea noilor clienţi s-a dovedit a fi o provocare majoră. Soluţia găsită de unii finanţatori a fost de închide ochii la acordarea creditelor ipotecare către clienţi care erau încadraţi la categoria subprime (istorie de credit proastă, incapacitatea de a produce dovezi concludente asupra fluxurilor de venituri, etc). Desigur, această atitudine trebuia recompensată printr-o dobîndă mare, care să remunereze suplimentul de risc asumat. Astfel, s-a ajuns la dobînzi uneori de trei ori mai mari decît cele practicate în mod obişnuit pe piaţă.

După cum o arată experienţa pieţelor imobiliare cu istoric considerabil, preţurile imobilelor evoluează sinusoidal, dar cu o înfăşurătoare crescătoare. Iată că în vara anului trecut, a apărut o scădere a preţurilor pe piaţa imobiliară americană. Să luăm un exemplu ipotetic: cel care a cumpărat un imobil cu 300.000 $ cu un credit ipotecar subprime şi a constatat că imobilul a ajuns să valoreze doar 200.000 $, fiind beneficiar unui credit ipotecar subprime, şi-a făcut următoarea socoteală: pînă acum am plătit 20.000 $, aş avea de plătit în 30 de ani 800.000 $. Atunci a renunţat la rambursarea creditului.

Securitizarea creanţelor ipotecare este procedeul prin care o instituţie care acordă credite ipotecare se refinanţează vînzînd creanţa ipotecară pe piaţa de capital prin intermediul unor titluri ipotecare. Aceste emisiuni de titluri se produc prin "împachetarea" mai multor credite ipotecare care au în spate crenţe ipotecare cu caracteristici similare, respectiv imobilele cu care s-au garantat împrumuturile. Procedeul este destul de complicat, însă de reţinut aici este faptul că agenţiile de rating au rolul de a da un rating fiecărei emisiuni de titluri ipotecare. Avînd în vedere că cumpărătorii tipici pentru astfel de titluri sînt investitorii instuţionali (fonduri de pensii, societăţi de asigurare, bănci, fonduri de investiţii), ratingul este foarte important pentru reflectarea riscului asumat şi pentru formarea preţului titlurilor. În criza americană, agenţiile de rating au greşit de multe ori, în mod interesat sau nu (anchete aflate în derulare vor stabili acest lucru).

În momentul în care preţurile imobilelor au scăzut şi mulţi beneficiari de credite ipotecare subprime au renunţat la rambursarea creditelor, titlurile achiziţionate cu 30 $ bucata au ajuns să valoreze 20 $, investitorii s-au repezit să vîndă, s-a creat panică şi preţurile au scăzut şi mai mult.

Au căzut pradă investiţiilor în astfel de titluri multe bănci europene, printre care UBS din Elveţia, Société Générale din Franţa şi multe altele. Au început falimentele şi în sistemul bancar american. Iată că şi Fannie Mae şi Freddie Mac au căzut victimă. Cine mai urmează?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus