Guvernul şi BNR, ridiculizate de FMI - Reflecţii economice

miercuri, 18 martie 2009

Guvernul şi BNR, ridiculizate de FMI

Iată că echipa Fondului Monetar Internaţional şi-a făcut lecţiile, rezultatul primei evaluări a economiei româneşti arătînd pentru 2009 o creştere economică de -4% din PIB şi un deficit bugetar de 4,7%. Acest lucru înseamnă recesiune, cuvînt de care s-au ferit atît politicienii români, cît şi reprezentanţii BNR. Să fie vorba de incompetenţă sau de tendinţa de a ascunde gunoiul sub preş, în speranţa că nu îl va vedea nimeni?

Autorităţile române au protestat vehement cînd diverse firme de consultanţă sau organisme internaţionale au îndrăznit să rostească ceva despre recesiune în România. Şi iată că descreşterea economică nu va fi de numai 1% din PIB cum admitea cu jumătate de gură ministrul Pogea, ci de patru ori mai mare. Înseamnă că bugetul, în forma sa actuală, va trebui refăcut din temelii, cu sacrificii mult mai mari pentru români. Se pare că îndelunga noastră jocă cu economia socialistă a lăsat sechele adînci şi că sîntem cu totul nepregătiţi să abordăm capitalismul şi mai ales crizele lui.

Unde a dispărut creşterea economică de 2,5% din PIB? Deja analiştii financiari prevestesc multe consecinţe neplăcute pentru populaţie prin măsurile ce vor fi asociate împrumutului de la FMI. Dacă politicienii români nu s-ar fi certat pe posturi şi ar fi creat un plan anticriză din timp, măsurile adecvate ce puteau fi luate ar fi fost apte să prevină deteriorarea situaţiei economice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus