În primele 11 luni ale lui 2010, băncile au refuzat instrumente de debit fără acoperire în valoare de 2,1 mld. € - Reflecţii economice

marți, 21 decembrie 2010

În primele 11 luni ale lui 2010, băncile au refuzat instrumente de debit fără acoperire în valoare de 2,1 mld. €

Aflu din financiare.ro că băncile comerciale care operează în România au refuzat la plată, în primele 11 luni ale anului 2010, instrumente de debit fără acoperire în valoare de 9 mld. lei (circa 2,1 mld. €). În cadrul acestei sume, ponderea cea mai mare, de aproape 94%, au avut-o biletele la ordin.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, sumele refuzate la plată de către banci au crescut cu numai 3%, înregistrându-se astfel o temperare a avansului, în condiţiile în care, în 2009 faţă de 2008, în perioada ianuarie-noiembrie majorarea a fost de 129%. Analiştii financiari consideră că motivele principale care favorizează incidentele cu instrumente de debit sunt blocajul financiar şi îngheţarea liniilor de creditare de către bănci.

Chiar dacă avansul s-a temperat, dacă este să luăm în considerare încetinirea procesului de creditare a sectorului neguvernamental, de fapt este vorba de o agravare a fenomenului. Situaţia este îngrijorătoare, având în vedere că suma este echivalentă cu circa 2% din PIB. Pe lângă cultura economică precară şi dispreţul faţă de lege, criza este un factor agravant.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus