La ce să ne aşteptăm de la 2011 pe piaţa imobiliară? - Reflecţii economice

marți, 7 decembrie 2010

La ce să ne aşteptăm de la 2011 pe piaţa imobiliară?

Reproduc mai jos un interviu acordat Cristinei Tamaş de la Imopedia.ro.

Anul 2011 ar putea aduce zile grele în viaţa dezvoltatorilor care au construit cu bani de la bănci şi nu reuşesc să-şi vândă locuinţele. Şurubul se va strânge tot mai tare, iar băncile îşi vor vrea banii înapoi. Continuăm interviul realizat cu analistul imobiliar Radu Zilişteanu şi discutăm despre 2011 şi ceea ce ar putea aduce nou pe piaţa imobiliară de la noi.

Ce va aduce anul 2011?

În primul rând trebuie spus că piaţa imobiliară este extrem de sensibilă la cadrul economic general şi ceea ce se întâmplă pe piaţa imobiliară este o reflectare a ceea ce se întâmplă în economia românească în ansamblu. Anul 2011 nu se prevede a fi un an grozav, previziunile sunt de creşetere a PIB-ului de până la 2% şi o astfel de creşetere evident că nu ar da un impuls prea serios economiei româneşti. De aceea, nu cred că piaţa imobiliară va avea elemente spectaculoase pe parcursul anului 2011, mai ales că şi creditarea pe acest segment este la cote extrem de scăzute şi motivele care au dus la această situaţie sunt legate pe de-o parte de teama băncilor că activele imobiliare aduse în garanţie s-ar putea deprecia în continuare. De cealaltă parte este vorba de potenţialii solicitanţi de credite cărora le este teamă să angajeze un credit ipotcar care are o perioadă de derulare foarte lungă 25-30 de ani, teama provenind din nesiguranţa locului de muncă, nesiguranţa situaţiei economice a familiei respective. Atunci neexistând finanţare bancară, alte surse fiind extrem de reduse pentru piaţa imobiliară sunt puţine şanse să existe modificări spectaculoase pe piaţa imobiliară a anului 2011. Dacă situaţia actuală continuă şi probabil că aşa o să fie, cel puţin în prima jumătate a anului 2011 eu consider că mai sunt posibile scăderi de preţuri în continuare, însă pe o pantă foarte redusă, probabil că este vorba de doar câteva procente.

Ce segment al pieţei se va mişca mai bine?

Întrebarea corectă ar fi ce segment al pieţei se va mişca cel mai puţin prost în anul 2011? Şi eu cred că segmentul spaţiilor de birouri ar putea să meargă mai bine decât restul segmentelor pieţii imobiliare pentru că este de presupus chiar şi cu o uşoară revigorare economică faţă de anul 2010 firmele s-ar putea mişca mai bine şi atunci sigur că vor avea nevoie de spaţii de închiriat pentru că în perioada asta de criză multe firme s-au restrâns sau au făcut dispinibilizări de personal, nu au mai avut nevoie de spaţiu atât de mare şi s-au mutat la chirie mai ieftină. Atunci s-ar putea ca pe piaţa de birouri să simţim o uşoară schimbare.

Ce soluţii au dezvoltatorii care au construit pe banii băncilor şi sunt acum strânşi cu uşa să-şi achite datoriile, dar nu au vânzări?

Dezvoltatorii care şi-au finanţat proiectele de dezvoltare imobiliară cu bani împrumutaţi de la bănci se află într-o situaţie extrem de delicată în momentul de faţă şi eu cred că cel mai important lucru în relaţie dezvoltator-bancă este faptul că anumite bănci comerciale care i-au creditat pe aceşti dezvoltatori nu le permit acestora să vândă unităţile locative din dezvoltările respective la un preţ prea mic. Pur şi simplu le interzic să vândă la un preţ prea mic şi atunci evident că marja de mişcare a dezvoltatorului este extrem de redusă, dacă un dezvoltator care şi-a finanţat proiectul din alte surse decât cele bancare îşi poate permite să rişte şi să vândă sub preţ la un moment dat pentru că banii trebuie să se învârtă şi poate găsi oportunităţi bune în altă parte, un dezvoltator care a contractat un credit bancar are o marjă de manevră mult mai mică. Atunci prevăd că în perioada următoare, în 2011 vom asista la mai multe executări silite ale proprietăţilor care au fost puse drept garanţie pentru aceste credite.

Se mai uită investitorii spre piaţa imobiliară din România?

În momentul de faţă piaţa imobiliară din România este atractivă pentru investitorii de ciză. Există şi fonduri de invetsiţii care sunt orientate spre investiţiile pe timp de criză şi aceste fonduri sunt interesate, de altminteri s-au făcut câteva investiţii de când a început criza şi e de presupus că vor face în continuare pe segmentele de piaţă pe care ei intuiesc că potenţialul de creştere este mare.

8 comentarii:

Anonim

Toti in Romania sunt experti in imobiliare si la fotbal. :)

sondaj de opinie

Pentru un student ca mine un plus ar fi daca ar scadea chiria si mai mult :) Oricum, piata inchirierilor de birouri este inca de pe acum in crestere.

Anonim

Parerea mea ca vor scadea in continuu pana cand economia va da semne credibile de crestere si se va vedea si in buzunarul romanului . Cred ca cel mai bun moment de cumparat o sa fie pe la inceputul anului 2013(da.. 2013) . Astept scaderi de 30-40 % pana atunci .
Ce parere aveti d-le Zilisteanu , este posibil scenariu ? Eu zic ca e cel mai probabil sa se intample asa , la situatia economica a romaniei

Ion Radu Zilişteanu

De acord cu faptul că preţurile pot scădea în continuare până la revenirea economică a României. Nu împărtăşesc, însă, opinia potrivit căreia preţurile vor scădea în doi ani (2011 şi 2012) cu un total cumulat de 30-40%. Scăderea cu asemenea procente ar fi posibilă doar în condiţiile unui scenariu catastrofic pentru economia românească. Nu cred că se va ajunge chiar acolo, în ciuda incompetenţei absolute a guvernanţilor.

Anonim

Ce ma sfatuiti sa fac in urmatoarea situatie: am luat un credit , am cumparat un teren in 2008 , am un proiect pt constructia unui bloc, am toate autorizatiile , nu mai am bani sa continui dar nici nu as vrea sa renunt. Tot ce imi doresc este sa gasesc solutia de a scapa de creditul bancar care este considerabil. Sfatul dvs ar putea sa imi fie de ajutor. Multumesc

Ion Radu Zilişteanu

Nu vă pot da un sfat neştiind datele concrete ale situaţiei dv. şi, în plus, nu acord consultanţă aici.

Dacă doriţi consiliere, vă rog să mă contactaţi la adresa de e-mail alăturată.

Andrei

Sunt de parere ca piata imobiliara se va mai duce in jos si in 2011, nu sunt bani in piata.

Anonim

Preturile imobiliarelor vor reveni la cele din anii 2001-2004 de dinaintea boom-ului imobiliar, atunci cand un apartament de 2 camere din centrul Bucurestiului valora intre 20.000-25.000$ calculand dupa indici cum ar fi salariul mediu pe economie, traiul din Romania, cerere si oferta metrul patrat nu o sa depaseasca 350-400euro.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus