Casa antipaticului Sorin Blejnar şi manipulările postului Realitatea TV - Reflecţii economice

miercuri, 16 martie 2011

Casa antipaticului Sorin Blejnar şi manipulările postului Realitatea TV

Ieri am fost sunat de Elena Ungureanu, reporter al Realitatea TV, care mi-a solicitat o declaraţie video pe marginea căilor prin care statul român ar putea încuraja piaţa imobiliară. În subsidiar m-a întrebat cam cât putea costa în 2009 o casă construită pe 400 mp de teren, într-o anume zonă bine cotată din Bucureşti, care are o suprafaţă de 276 mp pe nivel şi un regim de înălţime P+2E+M (parter, două etaje şi mansardă).

Aveam să aflu ulterior că era vorba de casa lui Sorin Blejnar, preşedintele ANAF. Am întrebat-o, râzând, dacă au început războiul cu Blejnar, care conduce instituţia ce îi controlează fiscal de cam multă vreme. De regulă, prefer să nu mă exprim în legătură cu un imobil pe care nu îl văd şi despre care nu ştiu cu siguranţă elementele tehnice. În consecinţă, am putut numai să afirm generalităţi, plecând de la elementele pe care le aveam. Am întrebat dacă este vorba de 276 mp pe nivel şi mi s-a răspuns afirmativ. Am apreciat că, în 2009, date fiind preţurile din zona respectivă în acel an, o astfel de proprietate ar fi făcut peste 2 mil. €.

Aseară, la emisiunea moderată de Andreea Creţulescu, s-a discutat despre casa lui Blejnar, acesta fiind acuzat de post că a declarat o valoare subevaluată a casei. Am fost citat drept autoritate în domeniu şi, din ceea ce i-am spus reporteriţei, au dat o secvenţă de 1-2 secunde în care am rostit "cel puţin 2 milioane de euro", ruptă din context şi fără precizările pe care le rostisem.

Privind secvenţele filmate cu casa lui Sorin Blejnar, am început să am dubii că respectivul imobil ar putea avea 276 mp pe nivel. De curiozitate, am consultat site-ul ANAF şi am consultat declaraţia de avere în care era menţionat imobilul. Era vorba de 276 mp total, ceea ce schimbă total datele problemei şi eventuala evaluare a imobilului.

Azi dimineaţă am fost sunat de o cunoştinţă, arhitect, care cunoaşte bine zona şi imobilul în cauză. Arhitectul mi-a confirmat că suprafaţa desfăşurată a imobilului ar putea fi 276 mp.

Iată cum, în războiul cu ANAF, Realitatea TV manipulează, trunchiază şi dezinformează. Nu este de mirare în cazul unui fost post de ştiri tabloidizat la greu de curând, sub managementul lui Sebastian Ghiţă.

În ceea ce-l priveşte pe Sorin Blejnar, îmi este un personaj antipatic, dar asta nu înseamnă falsific realitatea în defavoarea lui, aşa cum face Realitatea TV. Este vădit faptul că achiziţia acelui imobil pare a ascunde lucruri dubioase privind provenienţa banilor şi suma plătită, dar nu este treaba mea să tranşez asta.

3 comentarii:

Stelian Muscalu

Mare pacat ca astfel de lucruri se intampla. Parca tot mai multi jurnalisti sunt orbiti, in ultima perioada, de reflectoarele din platorile de filmare. Pacat, mare pacat.

Dan Selaru

Ar insemna 69 de metri talpa casei, adica 7 pe 10. Casa aia e mai mare. Ceva mai mare. Ca de obicei adevarul e pe la mijloc dar ce au facut e o magarie.

Ion Radu Zilişteanu

Nu, Dane, ideea este alta. Când Blejnar a cumpărat casa, se pare că era P+1E sau P+2E, după care a fost supraînălţată. Probabil că 276 mp avea în momentul achiziţiei, ceea ce conduce la o amprentă mai mare.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus