Cum visează frumos Elena Udrea despre preţurile imobiliare - Reflecţii economice

vineri, 18 martie 2011

Cum visează frumos Elena Udrea despre preţurile imobiliare

Astăzi, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, şi Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, au prezentat azi proiectul de construire a primului eco-cartier din ţară, care îşi propune să fie un proiect pilot pentru implementarea unui nou model de dezvoltare urbană integrată în România.

Este vorba de un proiect care presupune construirea a 10.000 de locuinţe pentru tineri, în regim ANL, pe o suprafaţă de 101,5 ha. Dintre aceste locuinţe, 50% vor fi destinate angajaţilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi ai autorităţilor judecătoreşti.

Elena Udrea a menţionat că proiectul propune realizarea unei zone cu funcţiune mixtă (locuire, servicii, echipamente publice), având ca bază principii de planificare, proiectare, arhitectură şi design ecologic, orientate către cetăţean, subordonate ideii de dezvoltare durabilă.

Dacă am socoti fiecare unitate locativă ar costa 25.000 €, ar însemna un necesar de finanţare de 250 mil. €, pe care ministrul Udrea speră să-i obţină din vânzarea locuinţelor ANL existente către actualii chiriaşi şi din parteneriate public-private. Mă îndoiesc că o astfel de sumă va fi chiar la îndemână.

Însă Elena Udrea afirmă victorios pe Facebook: "Cele peste 10.000 de locuinţe care vor fi construite în următorii ani în eco-cartierul din Ghencea - cel mai mare proiect imobiliar din România - ar trebui să genereze scăderea preţurilor apartamentelor din Bucureşti".

Aici se cam înşeală. Având în vedere că jumătate dintre apartamente vor fi vândute către angajaţii ministerelor Apărării, Administraţiei şi Internelor, SRI, SIE, SPP, STS, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ministerului Justiţiei şi Parchetului General, iar cealaltă jumătate se va duce către clientela politică, influenţa asupra preţurilor imobiliare va fi una periferică.

3 comentarii:

Cosmin Trica

Ce credeti despre programul Prima Casa -se va prelungi sau nu?In cazul in care nu va mai exista o continuare care credeti ca va fi impactul pe piata imobiliara ,ce scaderi ne putem astepta?

Multumesc

Ion Radu Zilişteanu

Aşa cum am menţionat în multe rânduri, programul "Prima casă" a fost unul populist şi electoral, nefiind gândit economic. Dacă programul nu va mai servi intereselor celor de la putere, el va fi abandonat. Îmi este greu să spun dacă programul va fi continuat sau nu. dacă se întrerupe acum, este foarte probabil să renască în 2012, an electoral.

În ceea ce priveşte influenţa programului supra pieţei imobiliare, ea nu a fost una majoră. "Prima casă" a generat circa 10.000-15.000 tranzacţii anual, ceea ce nu reprezintă mare lucru dacă raportăm la numărul total de tranzacţii imobiliare, circa 350.000 anual în ultimii 3 ani. Dar "Prima casă" a avut un efect pozitiv de natură psihologică asupra pieţei imobiliare şi a dat o şansă băncilor comerciale, care au putut continua creditarea.

Anonim

Buna ziua!
Am citit cu interes cateva articole pe care le-ati scris si personal mi-a placut argumentarea dumneavoastra. As vrea sa cumpar o garsoniera in bloc vechi (confort I) care acuma e intre 32000 si 35000 euro in Drumul Taberei. M-ar interesa sa stiu daca pe timpul verii preturile vor stagna pana in toamna sau vor continua sa scada usor. Din cate am studiat eu problema pana in 2008 pretul imobilelor crestea imediat din primavara pana pe la mijlocul verii, dupa care stagnau sau cresteau usor, si iar in anul urmator, primavara, incepeau sa creasca. Acuma ca trendul e de usoara scadere, care s-ar derula lucrurile? Daca aveti o opinie as fi interesat. Multumesc!

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus