Ştiaţi că premiul Nobel pentru economie este un soi de făcătură? - Reflecţii economice

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Ştiaţi că premiul Nobel pentru economie este un soi de făcătură?

Inventatorul şi magnatul suedez al dinamitei, Alfred Nobel, a murit în anul 1895 şi a instituit premiul ce avea să-i poarte numele, distribuit din imensa sa avere, pentru domeniile: fizică, chimie, literatură, pace şi medicină/fiziologie. Aşa-zisul premiu Nobel pentru economie a fost instituit de către banca centrală a Suediei, Sveriges Riksbank, în anul 1968 şi poartă denumirea de The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel. Adică în memoria lui Alfred Nobel.

Deşi fundaţia Nobel şi-a însuşit pe pagina sa oficială acest premiu pentru economie, urmaşii lui Alfred Nobel afirmă că fondatorul premiilor nu şi-a dorit niciodată un premiu pentru economie. Astfel, Peter Nobel, strănepotul fondatorului premiilor, a indicat într-un interviu din 2005: "Nimic nu indică faptul că Nobel ar fi vrut un astfel de premiu. (...) El este acordat de multe ori unor speculatori de pe piaţa de capital."

În 1968, Sveriges Riksbank aniversa 300 de ani de la înfiinţare şi a instituit premiul cu titulatura de mai sus cu ocazia acestui eveniment. Sumele necesare pentru premiu sunt donate de banca centrală suedeză fundaţiei Nobel, care îl înmânează.

Primul astfel de premiu a fost decernat în 1969 economiştilor Ragnar Frisch (Norvegia) şi Jan Tinbergen (Olanda), pentru dezvoltarea şi aplicarea modelelor dinamice la analiza proceselor economice.

1 comentarii:

camera

pai de unde sastim daca nu ne informam...un fel de incalzire globala??:))))

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus