Băncile islamice, speranţă pentru britanici - Reflecţii economice

duminică, 5 octombrie 2008

Băncile islamice, speranţă pentru britanici

Actuala criză financiară îi determină pe investitori să caute posibilităţi alternative de plasament. Astfel, mulţi britanici privesc cu interes către băncile islamice, care se supun legii islamice, Sharia. În esenţă, aceste bănci nu bonifică dobînzi la depozite şi nici nu percep dobînzi la credite, întrucât Coranul pune semnul egal între dobândă şi cămătărie. "Conform Islamului, nu poţi face bani din bani, pentru că banii nu sînt o marfă pe care să o vinzi şi să o cumperi. Banii sînt doar un mijloc de schimb. Islamul spune că, dacă vrei să faci bani, trebuie să cumperi mărfuri, imobile, să investeşti în ceva şi să scoţi profit.", spune Fezal Boodhoo, expert comercial la Islamic Bank of Britain.

Depunătorii ştiu din capul locului că nu vor obţine dobîndă pentru banii depuşi. În schimb, banca estimează un profit anual, pe care, însă, nu se obligă să-l obţină. Este mai echitabil, spune Coranul, să împarţi şi riscul, dar şi beneficiile. "Banii depunătorilor sunt daţi apoi unor întreprinzători care îi vor investi cum ştiu mai bine. Dacă antreprenorii ies în pierdere, cu toţii ieşim în pierdere. Dacă avem profit, îl împărţim", explică Fezal Boodhoo.

Avînd în vedere faptul că băncile islamice nu investesc în speculaţii financiare pe bursă, ele nu au fost major afectate de actuala criză financiară. Aceste bănci nu investesc nici în industria alcoolului, a tutunului sau a cărnii de porc, nici în cazinouri şi pornografie, interzise de Sharia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus