BNR a introdus mercurialul la dobînzile interbancare
Prin decizia luată ieri, BNR ne face să ne întoarcem cu ani înapoi, la mercurial. La asta se reduce, în esenţă, decizia de ieri. Dacă ROBOR va depăşi cu mai mult de 25% nivelul dobînzii practicate la facilitatea de credit a BNR, creditul lombard (în prezent de 14,25%), adică 17,81%, atunci banca centrală poate suspenda temporar publicarea indicilior ROBID şi ROBOR calculaţi pe baza cotaţiilor băncilor participante. În acest caz, BNR va publica pentru ROBOR nivelul de dobîndă la facilitatea de depozit pe toate scadenţele, iar pentru ROBOR nivelul de dobîndă pentru facilitatea de credit pe toate scadenţele. Adică ROBOR e la nivelul pieţei, dar nu mai mult de 14,25%.
Măsura a fost luată cu intenţia declarată de a-i proteja pe beneficiarii de credite cu dobîndă variabilă. ROBOR se calculează ca medie a cotaţiilor de bid şi ask la o anumită oră din zi, acum la ora 11. Procedura de calcul este asemănătoare cu cea folosită pentru calculul LIBOR şi EURIBOR. Există, însă, o diferenţă esenţială: ultimele două se calculează pe pieţe de adîncime mare, iar ROBOR pe o piaţă mică.
Avînd în vedere această decizie administrativă, mă întreb cînd ne vom întoarce la cursurile valutare dictate din birou. Cred că BNR putea găsi şi o altă soluţie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu