Piaţa imobiliară bulgărească, în impas - Reflecţii economice

sâmbătă, 7 februarie 2009

Piaţa imobiliară bulgărească, în impas

După cum relatează agenţia bulgară de presă Novinite, circa 3.000 dintre cele 5.000 agenţii imobiliare care fiinţează în Bulgaria sînt în pragul falimentului din cauza crizei financiare şi economice internaţionale. Declaraţia a fost făcută pentru publicaţia economică Pari Daily de către Onik Latifian, director executiv pentru Bulgaria şi Macedonia al companiei imobiliare internaţionale Century 21. El a menţionat că circa 7.000 agenţi imobiliari bulgari ar putea să-şi piardă slujba. Declinul pieţei imobilare bulgare a fost de 12,5%. Preţul mediu pentru proprietăţi imobiliare rezidenţiale este de 580 €/mp.

Dacă este să comparăm aceste cifre cu situaţia de la noi, vom constata că, înainte de începerea crizei, existau circa 10.000 agenţii imobiliare, dintre care peste 80% agenţii mici, cu 1-3 angajaţi. Astfel de agenţii făceau o tranzacţie la 1-2 luni, în medie. Din cauza situaţiei din ultima vreme, fac o tranzacţie la 3-4 luni, ceea ce nu le mai permite să supravieţuiască. Dacă cineva întreabă la Registrul Comerţului cîte agenţii imobiliare au intrat în faliment, va avea surpriza să constate că foarte puţine. Explicaţia este simplă: proprietarii acelor agenţii preferă să le conserve, să îşi găsească alte surse de venituri, în speranţa că piaţa imobiliară îşi va reveni cîndva.

Dacă luăm în considerare numărul mediu de angajaţi ai agenţiilor imobiliare bulgare în pericol de faliment, adică 2,3, vom constata că se regăseşte situaţia din România. În schimb, dacă luăm în consideraţie preţul mediu pe metrul pătrat locuibil, de 580 € în Bulgaria, constatăm că în România această medie se ridică la circa 1.500 €, după o scădere de la 2.100-2.200 €, cît se înregistra înaintea crizei. Explicaţia vine din percepţia investitorilor străini faţă de Bulgaria şi de starea economiei acestei ţări. Pe lîngă faptul că economia bulgară a performat mai prost decît cea românească, Bulgaria este o ţară bîntuită de reţele mafiote, care recurg la crime în plină stradă, ceea ce conduce la o percepţie de insecuritate în rîndul investitorilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus