UE: procedură de deficit excesiv împotriva României - Reflecţii economice

joi, 5 februarie 2009

UE: procedură de deficit excesiv împotriva României

Zilele acestea, Uniunea Europeană va declanşa procedura de deficit excesiv împotriva României şi altor state, atît din zona euro, cît şi dinafara ei. Printre ele, se numără Spania, Portugalia, Ungaria şi ţările baltice. După cum se ştie, Pactul de Stabilitate şi Creştere al UE prevede un deficit bugetar maxim de 3%, prevăzînd şi situaţii în care el poate depăşi această valoare. Pactul este menit să fie un instrument care să permită monitorizarea ţărilor membre, în lipsa unei armonizări a legislaţiilor fiscale. În condiţii economice de criză, procedurile prevăd o tratare diferenţiată a depăşirii deficitului bugetar de 3%. În 2008, media deficitului public la nivelul Uniunii Europene a fost de 4,4%, România înregistrînd 5,2%.

La sfîrşitul lunii trecute, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, anticipînd decizia Uniunii Europene, declara că "în 2008, a fost înregistrat unul din cele mai mari deficite bugetare de după 1989, în condiţiile în care au existat 6-7 ani de creştere economică continuă, şi România este în situaţia de a i se aplica procedura de deficit excesiv".

Pantru anul 2009, în condiţiile crizei economice, multe ţări din Uniunea Europeană vor depăşi limita de 3%, printre ele numărîndu-se Irlanda, cu 8%, Marea Britanie, Franţa şi Germania, cu deficite bugetare de pînă la 5%.

Declanşarea procedurii de deficit excesiv va însemna o monitorizare atentă a veniturilor şi cheltuielilor bugetare, adică aceleaşi ţintite de Fondul Monetar Intenaţional. Aşa că putem apela şi la un împrumut de la Fond, la nevoie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus