Mihai Şeitan şi Al-Horezmi - Reflecţii economice

miercuri, 25 august 2010

Mihai Şeitan şi Al-Horezmi

Mihai Şeitan, prin mila lui Dumnezeu ministru al muncii în Guvernul Boc, a absolvit, confom CV-ului, Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Politehnicii din Bucureşti şi un curs post-universitar de cercetări operaţionale la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti.

Cu siguranţă, domnia sa trebuie să fi auzit despre Abū ʿAbdallāh Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmī (în persană/arabă أبو عبد الله محمد بن موسى الخوارزمي), cunoscut mai ales sub numele de Al-Horezmi (în farsi خوارزمی), un savant, astronom/astrolog, matematician și scriitor persan. S-a născut probabil în 780 și a murit către anul 845.

Pe lângă faptul că este considerat drept părinte al algebrei, Al-Horezmi a dat şi denumirea de algoritm, derivată din numele său. Algoritmul înseamnă în matematică și informatică o metodă sau o procedură de calcul, alcătuită din pașii elementari necesari pentru rezolvarea unei probleme sau categorii de probleme, într-o anumită succesiune. De obicei, algoritmii se implementează în mod concret prin programarea adecvată a unui calculator sau a mai multora. Algoritmul este noțiunea fundamentală a informaticii. Totul este construit în jurul algoritmilor (și al structurilor de date, cum ar fi listele sau grafurile).

Cele mai importante proprietăţi ale unui algoritm sunt: corectitudinea, caracterul univoc sau deterministic, generalitatea, claritatea, verificabilitatea, optimalitatea, finitudinea, eficienţa, existenţa unor intrări (datele de prelucrat) şi existenţa unor ieşiri (rezultatele). Mai multe detalii, aici.

În dorinţa Guvernului Boc de a mări baza de impozitare pentru bugetele de asigurări sociale, de sănătate şi de şomaj, lucrurile se puteau face sub formă de algoritm. Să nu ştie informaticianul Şeitan acest lucru?

Sau presiunea politică orbeşte într-atâta încât uită tot ce ştie sau ar trebui să ştie?

Şi a ieşit un haos izvorât din urechism.

Iar Şeitan a uitat definitiv ceea ce înseamnă rigoare.

3 comentarii:

Anonim

http://www.cacamaca.com/2010/08/27/un-guvern-de-colectie/

Miruna Marinescu

Romania e caracterizata de un haos total ... nu mai trebuie sa ne mire nimic

Ion Radu Zilişteanu

La formaţia sa, Mihai Şeitan ar fi trebuit să fie mult mai riguros, însă haosul din România l-a făcut şi pe el să acţioneze haotic, iraţional, din păcate.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus