BNR a menţinut din nou dobânda de politică monetară la 6,25%
Predicţiile analiştilor financiari s-au adeverit doar pe jumătate. Într-un sondaj publicat ieri, ei estimau că BNR va menţine rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an în şedinţa din 4 august 2010, dar probabil va reduce nivelul rezervelor minime obligatorii la valută cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20%.
În şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR de astăzi, s-a hotărât menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25% pe an şi a nivelului rezervelor minime obligatorii.
La începutul anului 2010, dobânda de politică monetară era de 8%. În şedinţa de politică monetară din 5 ianuarie 2010, dobânda cheie a fost redusă la 7,5%, în şedinţa din 3 februarie 2010 la 7%, în şedinţa din 29 martie 2010 la 6,5%, în şedinţa din 4 mai 2010 la 6,25%, iar în şedinţa din 30 iunie 2010 a fost menţinută la 6,25%.
În condiţiile instabilităţii din ultima perioadă, legată de măsurile de austeritate hotărâte de guvern, BNR şi-a luat un moment de respiro, pentru a putea analiza ce se va întâmpla în perioada imediat următoare.
Trebuie spus faptul că s-au luat simultan atât măsuri dezinflaţioniste (micşorarea salariilor bugetarilor cu 25% şi celelalte măsuri asemănătoare), dar şi inflaţioniste (mărirea cotei principale de TVA la 24%). Datele privitoare la nivelul inflaţiei în iulie 2010 nu au fost încă publicate, aşa că BNR a preferat prudenţa.
Tot astăzi, Jeffrey Franks, la sfârşitul misiunii comune FMI şi CE în România, după mai multe runde de convorbiri la sediul BNR, şi-a exprimat convingerea că banca centrală nu va mări dobânda de politică monetară, dat fiind că mărirea TVA conduce doar la un vârf de inflaţie care se va resorbi relativ uşor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu