BNR a micşorat dobânda de politică monetară la 7% - Reflecţii economice

miercuri, 3 februarie 2010

BNR a micşorat dobânda de politică monetară la 7%

Decizia CA al BNR, întrunit astăzi în şedinţa obişnuită de politică monetară, de a reduce dobânda de politică monetară la 7%, cu 0,5 puncte procentuale, nu a surprins piaţa. Unii observatori se aşteptau chiar la o reducere până la 6,75%. Ceea ce a surprins a fost menţinerea rezervelor minime obligatorii, în condiţiile unei lipse de lichiditate manifestate în ultima vreme pe piaţa monetară.

În acest context, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,0 la sută de la 7,5 la sută pe an. Ca urmare a acestei decizii, începând cu data de 4 februarie 2010, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 3,0 la sută pe an de la 3,5 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 11,0 la sută pe an faţă de 11,5 la sută. În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce la 16,5 la sută, începând cu perioada de aplicare 24 februarie-23 martie 2010.

Ca o consecinţă a micşorării dobânzii de politică monetară, dobânzile practicate pe piaţa monetară s-au micşorat sensibil. Spre exemplu, Robor la 3 luni a ajuns la 7,24%.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 5 februarie 2010, când va fi prezentat şi calendarul şedinţelor dedicate politicii monetare pe următoarele 12 luni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus