Rusia, călăul Fannie Mae şi Freddie Mac? - Reflecţii economice

luni, 1 februarie 2010

Rusia, călăul Fannie Mae şi Freddie Mac?

Bloomberg relatează o poveste foarte interesantă legată de ceea ce scrie Henry Paulson (în fotografie, alături de fostul preşedinte, George W. Bush), fostul secretar al Trezoreriei SUA, în cartea sa de memorii, On The Brink (câteva extrase din carte puteţi citi aici). El afirmă că, aflându-se la Beijing cu ocazia Jocurilor Olimpice, i s-a relatat că Moscova a încercat să pună în dificultate cei doi giganţi ipotecari americani, Fannie Mae şi Freddie Mac. Rusia ar fi propus Chinei o acţiune concertată, prin care cele două ţări să-şi vândă o mare parte a deţinerilor lor la cele două companii, pentru a pune în dificultate autorităţile SUA, care ar fi trebuit să intervină de urgenţă. Autorităţile chineze au negat un astfel de scenariu. Recent, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al premierului Vladimir Putin, citat de agentia Interfax, a declarat "Toate acestea nu sunt decât invenţii. Nu a existat nimic real."

În acel moment, în 2008, relaţiile Rusiei cu SUA erau foarte tensionate, americanii fiind de partea Georgiei în conflictul cu Rusia pentru controlul teritoriilor separatiste.

Fannie Mae şi Freddie Mac, aşa numite GSE (Government Sponsored Entities), două companii semipublice care deţineau sau garantau aproape 50% din creditele ipotecare din SUA (5.000 mld.$ din 11.000 mld.$), se confruntau deja cu probleme grave legate de criza financiară izbucnită în iulie 2007 şi au fost preluate de statul american în septembrie 2008, aşa cum relatam în articolul Subprime = tsunami.

În acel moment, Rusia deţinea peste 65,6 mld.$ din datoriile acestor organisme, pe care le-a vândut integral în cursul anului 2008.

5 comentarii:

Stefan A.

Care calau ? Rusii au adus aminte americanilor ca banii comanda in lumea asta.
Interesant ca exportul de petrol rusesc in USA (2009) a depasit exportul facut de Arabia Saudita in USA . O fi pura coincidenta ?

Ion Radu Zilişteanu

Este, evident, o metaforă :)

Multe dintre întâmplările ultimilor ani sugerează o nouă ordine mondială, legată nu numai de actuala criză, dar şi de puternicele dezechilibre din lumea "bogată".

Anonim

Interesanta ipoteza!Totusi nu inteleg,scuzati-mi ignoranta,care este problema daca Rusia a vindut partile care le detinea in cadrul celor doua companii.Un investitor a luat locul altuia !So wat?

Ion Radu Zilişteanu

Este greu să găseşti un singur investitor căruia să-i vinzi titluri în valoare de 65,6 mld.$, deci Rusia a vândut titlurile etapizat. O astfel de vânzare masivă conduce în piaţă la o scădere accentuată a cotaţiei titlului respectiv şi la o panică printre ceilalţi investitori, ceea ce face să se manifeste o lipsă de încredere în compania respectivă. Având în vedere că Fannie Mae şi Freddie Mac aveau deja probleme, demersul Rusiei a grăbit intervenţia de urgenţă a guvernului american.

Se poate urmări evoluţia ilustrată grafic a celor două titluri: Fannie Mae şi Freddie Mac.

Razvan Pascu

Si Buffet a fost calaul Lehman... :)

De fapt, telefonul lui Buffet...stiti povestea banuiesc...

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus