KD Life, prima companie de asigurări de viaţă care dă faliment - Reflecţii economice

miercuri, 3 februarie 2010

KD Life, prima companie de asigurări de viaţă care dă faliment

După cum anunţă astăzi site-ul încont.ro, KD Life este prima companie de asigurări de viaţă care dă faliment. Mai exact, angajaţii companiei au fost informaţi astăzi că acţionariatul KD Life a decis dizolvarea firmei prin procedura de lichidare voluntară, din cauza pierderilor mult prea mari pe care le are.

KD Life este divizie a grupului sloven KD Group, prezent în România şi în alte ţări din zonă: Slovenia, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Muntenegru şi Bosnia. Începuturile KD Group datează din 1994, când a fost înfiinţată societatea de administrare de fonduri Kmečka družba. În aprilie 2003, acţionarii KD Group au decis să extinda operaţiunile diviziei de asigurări de viaţă în România.

KD Life şi-a început activitatea în 2006, iar din februarie 2009 se afla în reorganizare financiară. În primii doi ani de funcţionare, compania acumulase pierderi de 3,1 mil.€, ulterior acţionarii mărind succesiv capitalul social cu 1,5 mil.€, 1 mil.€ şi 5,7 mil.€, ultima majorare având loc în iunie 2009. Cu toate acestea, situaţia firmei nu s-a redresat, Adunarea Generală Extraordinară din 21 ianuarie 2010 luând decizia de a lichida firma, ca urmare a pierderilor financiare continue.

În februarie 2009, compania afirma că motivele pentru care se ajunsese la redresarea financiara au fost investiţiile în fonduri mutuale, care au inregistrat scăderi semnificative.

Ian Harrocks, directorul general al KD Life, spunea că aproximativ 80% din investiţiile companiei sunt în depozite bancare, iar restul de 20% în fondurile mutuale KD Optimus şi KD Maximus, administrate de KD Investments, companie care face parte din acelaşi grup. KD Optimus a înregistrat în 2008 o scădere de 34%, în timp ce valoarea investitiilor în KD Maximus s-a redus cu 54,8%, pe fondul scăderii puternice a bursei.

Topul deţinerilor KD Maximus la 2 decembrie 2009 (ultima raportare pe site) îl găsiţi aici, iar al deţinerilor KD Optimus aici.

Oricum, având în vedere ponderea de numai 20% a deţinerilor KD Life în acţiuni şi 80% în depozite bancare, este surprinzător, la prima vedere, faptul că firma a ajuns în situaţia lichidării voluntare. Suntem tentaţi să ne gândim la un prost management, dacă nu cumva există dedesubturi mai subtile.

Semnalul dat de falimentul KD Life poate fi şi unul prost, şi unul bun. Prost pentru că este prima companie de asigurări de viaţă care ajunge în această situaţie, dar şi bun pentru că afacerile proaste este bine să se termine la început, pentru minimizarea consecinţelor. Să vedem cum se va descurca Departamentul Fond de Garantare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Actualizare: Money.ro publică articolul KD Life nu intră în faliment, în care citează un oficial al CSA: “Nu sunt în faliment. Au un plan de redresare de anul trecut, de la sfârşitul anului. Pe planul de redresare sunt pe majorare de capital. O parte din majorare a avut loc la finele lui 2009 şi urmează ca celelalte tranşe să fie vărsate de acţionari”, a spus Marinela Nemeş, director general al Direcţiei Generale Juridice din Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Vom vedea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus