Guvernul a introdus prin uşa din spate o nouă prevedere pentru programul "Prima casă" - Reflecţii economice

marți, 23 februarie 2010

Guvernul a introdus prin uşa din spate o nouă prevedere pentru programul "Prima casă"

Deşi niciun oficial al guvernului nu a suflat o vorbuliţă despre eficienţa energetică a imobilelor ce pot fi cumpărate cu credite ipotecare garantate prin programul "Prima casă", iată că, după apariţia hotărârii de guvern în Monitorul Oficial, aflăm lucruri noi. Iată ce scrie în art.1, pct.15 din hotărâre:

15. La anexa nr.2, la articolul 1, după litera b), se introduce o nouă literă, b1), cu următorul cuprins:
"b1) locuinţa care se achiziţionează în cadrul programului se încadrează în una dintre clasele A, B sau C de eficienţă energetică. Criteriul este aplicabil începând cu data intrării în vigoarea prevederilor art.23 din Legea nr.372/2005 privind eficienţa energetică a clădirilor."

În fine, guvernul îşi dă arama pe faţă şi a introdus această modificare în principiile de acordare a garanţiilor de către FNGCIMM, dorind astfel să contribuie la dezvoltarea locuinţelor noi, luate de la zero. Consecinţa acestei măsuri va fi ponderea extrem de redusă a locuinţelor vechi finanţate prin credite ipotecare garantate prin acest program. Pe de altă parte, asocierea a cel puţin 7 persoane care să construiască un imobil pentru a primi garanţii pentru creditul ipotecar de 95% din 75.000 euro este iluzorie, iar dezvoltări imobiliare noi sunt puţin probabile în acest an, în care dezvoltatorii imobiliari traversează o perioadă foarte dificilă, având pe stoc multe unităţi locative nevândute.

"Majoritatea blocurilor vechi din România se clasifică în acest moment între C şi D şi sunt aduse prin reabilitare termică în zona B sau A" , a spus recent Emilia Cerna Mladin, preşedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), citată de Money.ro.

În concluzie, programul prima casă, varianta 2, este atât de greu de aplicat încât ai putea spune că guvernul nici măcar nu mai vrea să garanteze credite ipotecare prin acest program. Se pregăteşte oare o canalizare aproape exclusivă a celor 700 mil.euro către finanţarea cumpărării celor 20.000 locuinţe ANL, despre care vorbea Elena Udrea?

Actualizare: Money.ro relatează în articolul Gafă monumentală: Boc a semnat legea Prima casă 2 fără să o citească că Emil Boc habar n-are de faptul că în hotărârea de guvern există o prevedere legată de certificatul de eficienţă energetică. Halal...

1 comentarii:

Florin

Cred ca dna Udrea are doar intentii bune si trebuie sa avem incredere in ea.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus