Şmecheria "Prima casă" - ANL, marca Elena Udrea - Reflecţii economice

miercuri, 17 februarie 2010

Şmecheria "Prima casă" - ANL, marca Elena Udrea

După cum scriam, în noua variantă a programului "Prima casă", vor fi alocate garanţii de 700 mil.€. Numai că ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, are gânduri mari cu aceşti bani. Vrea să vândă locuinţele ANL către chiriaşi care le ocupă, la preţuri de mercurial: 19.140 € pentru garsoniere, 26.950 € pentru apartamente două camere şi 36.014 € pentru apartamente de trei camere. Mai simplu spus, a pus subordonaţii să calculeze valoarea medie de înlocuire pentru locuinţele ANL. Valorile, evident, sunt în general mai mici decât preţurile de piaţă, ceea ce nu e de mirare întrucât locuinţele ANL se construiesc pe terenuri puse la dispoziţie de autorităţile locale pe durata existenţei construcţiei, iar utilităţile sunt asigurate tot de către autorităţile locale.

O asemenea abordare va conduce la distorsionarea preţurilor de pe piaţa imobiliară. Dacă este să judecăm preţurile ANL în raport cu preţurile practicate pe piaţa liberă din marile oraşe, vom constata că ele sunt sub piaţă. dacă, însă, facem aceeaşi comparaţie pentru imobilele din Nehoiu sau Huşi, vom constata că ele sunt peste preţurile din piaţă.

Elena Udrea a estimat, într-o conferinţă de presă ţinută ieri, că ANL va obşine circa 500 mil.€ pentru cele 20.000 locuinţe ANL puse în vânzare. Desigur, actualii chiriaşi ANL şi viitori proprietari vor prefera să îşi finanţeze achiziţia prin credite ipotecare garantate prin programul "Prima casă". Acest lucru înseamnă că din cele 700 mil.€ puse la bătaie de statul român, vor mai rămâne doar 200 mil.€ pentru achiziţiile de pe piaţa liberă şi construirea de imobile noi. Cu o investiţie de numai 10%, adică 50 mil.€ (după afirmaţiile premierului Boc, despre care scriam aici), guvernul obţine 500 mil.€, pe care intenţionează să îi folosească pentru construcţia de locuinţe noi. Adică o şmecherie prin care banii băncilor comerciale ajung la statul român, ale cărui abilităţi de administrare a banilor publici o ştim.

2 comentarii:

Anonim

Dle Zilisteanu, problemele sunt altele:
- (foarte-foarte) posibila SPECULA care se poate face cu aceste locuinte,
- faptul ca aceste locuinte s-au dat in principal unor beizadele.

Trecutul "afacerist" al dnei Udrea duce in primul rand la concluzia ca aceste preturi sunt intentionat alese astfel incat beizadelele sa faca ulterior specula cu locuintele. Daca un apartament cu 2 camere pe piata e 60.000E si o beizadea il ia cu 30.000E, ce ziceti de asta ? Beizadelele au dreptul la specularea locuintelor primite pomana, in timp ce restul rebuie sa se ingroape in datorii sa ia la pretul pietei.

De axceea e necesar ca urgent sa fie notificat guvernul pentru a include in lege masuri de eliminare a speculei.
De exemplu, cel care ia prin ANL sa fie obligat ca, in caz de vanzare vreodata a apartamentului primit, sa fie obligat sa vanda folosind aceeasi metodologie de calcul folosita de dna Udrea, adica pretul de construire, din care se scade amortizarea, etc.

Macar atat, ca sa nu picam noi, ceilalti, de prosti care cumpara de pe piata libera.
Eu am de gand ca saptamana viitoare sa fac o petitie la guvern exact cum am spus aici. Poate contribuiti si dvs ? Unde-s multi puterea creste...

Numai bine.

Ion Radu Zilişteanu

Sunt de acord. Am semnalat şi eu acest pericol în câteva intervenţii în presă.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus