Cum influenţează deciziile politice bursa
După cum bine ştiţi, discuţia asupra pragului de deţinere la SIF-uri ţine capul de afiş de ani de zile. În graficul alărat, se poate vedea cum a evoluat indicele BET-FI astăzi (sursa: Bursa de Valori Bucureşti). Dacă până în jurul orei 15 indicele creştea cu circa 3%, după această oră a scăzut brusc, ajungând până la ora 16 la peste -4%, pentru ca să închidă la -4,91%. Evoluţia a fost consecinţa anunţului că, în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaţilor, a fost dat un vot negativ proiectului de lege care prevede mărirea pragului de deţinere la SIF-uri la 5%, de la 1%, cât este în prezent. Oricum, votul acestei comisii este consultativ. În continuare, proiectul de lege va fi analizat de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci în cursul acestei luni şi apoi va fi dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor cel mai probabil luna viitoare.
Iată cum poate provoca o decizie politică, fie şi consultativă, o variaţie a unui indice bursier cu circa 9%. Presa a comentat pe larg calitatea redusă a dezbaterilor din comisiile parlamentare cu profil economic şi deciziile absurde luate de-a lungul vremii. Poate că va privi şi Emil Boc spre această evoluţie şi va putea înţelege magnitudinea economică a deciziilor politice.
Frica de un prag de deţinere mai mare la societăţile de investiţii financiare este un aberantă. Cu toate piedicile legislative, există deţinători de acţiuni care depăşesc 1% din totalul acţiunilor unui SIF. Acest lucru se poate realiza prin interpuşi. Cazul gălăţeanului Cătălin Chelu este de notorietate. Însă există şi investitori care nu vor să se preteze la astfel de subterfugii.
"Proiectul privind pragul la SIF-uri a primit aviz negativ pe motiv că nu este acum momentul potrivit pentru majorarea pragului", a declarat comisarul CNVM Bogdan Chetreanu pentru Financiarul.
La rândul său, preşedintele comisiei, Mihai Tudose (PSD), a declarat pentru aceeaşi publicaţie: "Avizul negativ a fost determinat atât de faptul că iniţiatorul proiectului nu a avut o fundamentare bună, dar şi pentru ca reprezentanţii SIF-urilor au avut o pledoarie mai bună. În plus, am ţinut cont şi de faptul că AGA la SIF-uri se întruneşte cu un număr redus de acţionari, de câteva zeci de procente, iar dacă ar fi majorat pragul de deţinere doi-trei acţionari mai mari ar putea lua decizii importante care vizează activele SIF-urilor. Totodată, mai există şi pericolul preluării SIF-urilor de unii acţionari, care apoi să le delisteze. Astfel, bursa ar pierde unele dintre cele mai tranzacţionate acţiuni."
Răzbate gândirea comunistoidă din această argumentare. În loc să lase piaţa să decidă ce e bine şi ce nu, pentru deputatul PSD, Bursa de Valori Bucureşti este un soi de instituţie de stat, un care trebuie păstrat într-o formulă cât mai conservatoare. Îi reamintesc sau îi comunic, dacă nu ştie, că BVB este o entitate privată, care se supune legii şi reglementărilor CNVM.
2 comentarii:
Gresit! Parlamentarii, in inteligenta lor magnifica si vizionara, au inteles ca ne mananca "monopolistii" daca se legifereaza cresterea pragului!
Sau nu ne vindem ţara nimănui, nici măcar românilor! :)
Trimiteți un comentariu