Mostră de incultură economică - Reflecţii economice

miercuri, 17 februarie 2010

Mostră de incultură economică

Comentariu la un articol din Hotnews.ro:

dobanda poate fi micsorata atat cat sa fie peste 0(zero) sau poate chiar zero....tot si orice este peste zero reprezinta castigul bancii....asadar exista castig, mai mic dar exista. daca guvernul impune o astfel de conditie (micsorarea dobanzii), bancile nu au decat sa accepte sau sa iasa din program...ele, bancile, stiu ca oricum vor castiga...numai ca din dobanda aia care este acum se dau si ceva comisioane....prietenii stiu de ce....cum de in alte state dobanzile sunt de 0,ceva - 1-2-3%? (aeugenius, 17 februarie 2010, 14:21)

Iată cum gândesc românii despre dobânzile la creditele bancare. Cel care a scris coomentariul de mai sus nu are altceva în cap decât faptul că dobânda reprezintă profitul băncii. Habar nu are de costurile băncii: rezerve minime obligatorii, costul banilor (dobânda plătită la depozitele atrase), marja de risc, cheltuielile cu personalul, chiriile şi multe altele. Este la fel cum despre piaţa imobiliară se spune: se poate construi cu 400 €/mp, nemaicontând preţul terenului, utilităţile, marja dezvoltatorului.

Nu este de mirare, în aceste condiţii, lipsa de respect faţă de eforturile economiei private. De ce nu emigrează numitul aeugenius în ţările alea unde dobânda la credite este 0,ceva? Pentru că, la cum gândeşte, nu ar face faţă acelei economii de piaţă.

2 comentarii:

Arheus

Ar trebui inteles, in primul rand, ca dobanda nici nu poate fi zero, stiintific vorbind. Caci fenomenul dobanzii este reflectarea principiului universal al preferintei de timp...
Ma folosesc de prilej pentru a va recomanda, intre blogurile pe care le urmariti, si publicatiile Centrului pentru Economie si Libertate - ECOL - www.ecol.ro

Ion Radu Zilişteanu

Mulţumesc pentru sugestie!

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus