Poşta Română, în epoca de piatră - Reflecţii economice

miercuri, 6 aprilie 2011

Poşta Română, în epoca de piatră

Nu ştiu dacă vă mai amintiţi faptul că, în urmă cu ceva ani, a apărut un act normativ prin care statul obliga furnizorii de utilităţi să devină în nu-ştiu-ce-termen acceptanţi de carduri bancare. Ulterior, cerinţa a fost extinsă la toate firmele care depăşeau o anumită dimensiune. Mediul privat nu a avut nevoie de nicio lege ca să implementeze acceptarea de carduri prin aparatele POS (Point Of Sale).

Osificatele companii de stat nu au binevoit nici acum să devină acceptante de carduri. Astăzi, trebuind să fac o plată la un oficiu al Poştei Române, am întrebat dacă pot plăti cu cardul. Funcţionara s-a uitat la mine ca la extratereştri. Mi-a spus că nu. La afirmaţia mea că Poşta a rămas în epoca de piatră, a tăcut jenată.

Oficiile Poştei Române, denumită pompos Companie Naţională, au devenit un fel de pom de Crăciun, în sensul că peste tot sunt lipite afişe că poţi face nu-ştiu-ce-operaţiuni la ele. Dar şi un afiş mare că nu se pot face momentan plăţi către Enel. În rest, în ciuda unei cosmetizări, oficiile poştale au rămas încremenite într-un proiect vechi şi prăfuit.

Ziarele au publicat de-a lungul vremii informaţii despre o serie întreagă de matrapazlâcuri făcute de mai-marii Poştei Române, indivizi numiţi politic şi fără nicio experienţă în domeniu.

Poşta a fost o instituţie fundamentală în istoria şi devenirea României, actuala instituţie fiind doar o urmă palidă a ceea ce a fost cândva.

4 comentarii:

Anonim

De acord, dar nici statul roman (institutiile sale) nu e mai breaz !...
Mie mi se pare normal ca POS-urile sa existe (in primul rind) la Trezoreria Statului, la Politie, in toate locurile unde se incaseaza bani din taxe si impozite locale ... ba chiar si la agentii de politie (sunt POS-uri mobile, ca la telefoane) !...
Duceti-va sa platiti taxele pentru pasaport, de exemplu ...

Mihvoi

Experienţa mea cu poşta română a fost din necesitate, altfel mă ţin cât de mult pot la distanţă. Nu cred că se poate reforma fără privatizare :

http://mihvoi.blogspot.com/2010/09/posta-romana.html

Horbaniuc Vlad

Si consideri ca ar trebui sau nu sa privatizeze posta romana ? De ce ?

Ion Radu Zilişteanu

În primul rând, ar trebui luate măsuri ferme de stopare a furturilor şi a prostului management.

În al doilea rând, ar trebui făcut un audit serios de către o entitate neinteresată în Poşta Română.

În al treilea rând, ar trebui să se recurgă la management privat. Acest punct ar putea fi realizat şi prin acceptarea unui acţionar privat minoritar sau o poştă naţională dintr-o ţară europeană. De altfel, premierul Ponta a avut astfel de discuţii cu prim-ministrul belgian, în vederea unui proiect care ar implica Poşta Belgiană.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus