Confuzie în Estonia în preajma adoptării euro - Reflecţii economice

sâmbătă, 14 august 2010

Confuzie în Estonia în preajma adoptării euro

Publicaţia estoniană Eesti Päevaleht publică un articol în care analizează situaţia din Estonia care precede adoptarea monedei unice europene cu începere de la 1 ianuarie 2011. După cum scriam aici, dintre cele nouă ţări care aspiră la zona euro, doar Estonia a primit recomandarea Comisiei Europene de a adopta moneda unică europeană, celelalte opt ţări, printre care şi România, neîndeplinind criteriile nominale de convergenţă.

În Estonia, multe lucruri par confuze. Deşi autorităţile au luat măsuri pe scară largă pentru diseminarea informaţiilor necesare, populaţia vorbitoare de limba rusă pare a fi fost uitată. Unii evocă nepăsarea cu care presa rusofonă a tratat subiectul, dar şi incapacitatea statului de a oferi informaţii precise minorităţii vorbitoare de rusă.

Oraşul Narva din Estonia este situat foarte aproape de oraşul rusesc Ivangorod. În oraşul estonian, circulă fel de fel de zvonuri, cum ar fi faptul că subdiviziunile coroanei estoniene nu vor fi transformate în euro sau că ar fi transformate la un preţ mai mic. Totodată, se spune că, în primele zile de după 1 ianuarie 2011, nu vor exista destule lichidităţi în euro pentru a schimba actuala monedă estoniană.

Aceste zvonuri şi multe altele le-ar putea determina pe bunicile estoniene de a-şi lua nepoţii şi de a merge la singurul automat din oraş care schimbă monedele în bancnote. Nepoţii ar fi necesari pentru gratuitatea de care beneficiază copiii pentru acest serviciu bancar.

Alţi estonieni îşi schimbă deja coroanele în euro, anticipând o mărire a cursului în preajma trecerii la moneda unică europeană.

Pe de altă parte, casele de schimb din Narva, destul de numeroase şi bine informate, încearcă să profite de toate aceste zvonuri. Au apărut fel de fel de experţi care prognozează cursurile valutare reciproce între coroana estoniană, rubla rusească şi euro. Se anticipează o creştere generalizată a preţurilor, deci şi al rublei, considerată şi ea, pe bună dreptate, o marfă. Pentru mulţi locuitori din Narva, rubla rusească constituie un element foarte important în micul comerţ transfrontalier cu Rusia.

Autorităţile estoniene tind să ţină cont de toată această situaţie confuză, propunându-şi să informeze mei bine populaţie, mai ales pe cea rusofonă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus