Banii băltesc pe piaţa interbancară - Reflecţii economice

luni, 17 ianuarie 2011

Banii băltesc pe piaţa interbancară

Astăzi, Banca Naţională a României a atras 500 mil. lei printr-o operaţiune de tip depo, la o dobândă egală cu dobânda de politică monetară, 6,25%, cu termen de o săptămână. Ceea ce este interesant este faptul că la această licitaţie au participat 28 instituţii de credit, care au fost dispuse să plaseze numai puţin de 7,78 mld. lei, ceea ce reprezintă de 15,6 ori mai mult decât suma acceptată.

O altă ştire ne anunţă faptul că, tot astăzi, Ministerul Finanţelor Publice a atras 2,54 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont la 12 luni, pentru care plăteşte o dobânda medie anuală de 6,69%. Dobânda maximă acceptată a fost de 6,77%. Valoarea anunţată iniţial a licitaţiei era de 1 mld. lei, iar băncile au depus cereri de cumpărare de 3,89 miliarde de lei.

Dacă ne uităm pe dobânzile interbancare, observăm că Robor la o săptămână este 2,83%, iar la un an 6,54%. Evident, băncile au făcut o afacere în ambele cazuri.

Ceea ce uimeşte este cantitatea uriaşă de bani licitată. Dacă însumăm valorile, vom obţine circa 11,7 mld. lei (circa 2,75 mld.€), ceea ce denotă că banii efectiv băltesc pe piaţa interbancară.

1 comentarii:

Credite

Cum sa nu balteasca banii pe piata daca creditarea e inghetata de 2 ani si ceva.
Ce sa faca bancile cu banii?

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus