Vom asista la o nouă criză a dot-com-urilor? - Reflecţii economice

joi, 6 ianuarie 2011

Vom asista la o nouă criză a dot-com-urilor?

Mi-a atras atenţia astăzi o ştire publicată de financiare.ro, Clienţii Goldman Sachs se bat pe acţiunile Facebook. Astfel, Goldman Sachs va înceta joi să mai primească ordine de cumpărare pentru acţiunile plasate de Facebook pe piaţa privată şi a anunţat unii investitori că vor primi doar o mică parte din pachetele solicitate, au declarat pentru Wall Street Journal surse apropiate situaţiei.

Cererea investitorilor pentru acţiunile companiei care deţine cea mai mare reţea de socializare online s-a ridicat la mai multe miliarde de dolari, deşi volumul oferit nu depăşeşte, potrivit surselor, 1,5 mld. $.

Fascinaţia clienţilor bogaţi ai Goldman Sachs pentru Facebook pare să depăşească problemele evidente ridicate de statutul de companie deţinută privat, care nu raportează potenţialilor acţionari sau publicului rezultate financiare şi alte aspecte ale afacerii.

De altfel, acum câteva zile, altă ştire anunţa că SEC, autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din SUA, a început o anchetă prin care îşi propune să afle dacă Facebook, companie deţinută în prezent de Mark Zuckerberg, are mai mult de 500 de acţionari. Conform legii, Facebook este obligată ca, în cazul în care numărul acţionarilor se ridică la peste 500, compania să se listeze la bursă şi să îşi facă publice rezultatele financiare.

Decizia SEC vine pe fondul temerilor privind creşterea artificială a valorii companiei ca urmare a numărului mare de tranzacţii cu acţiuni din ultima perioadă, aceasta ridicându-se în prezent la câteva zeci de miliarde de dolari, temeri confirmate de bătaia clienţilor Goldman Sachs pe acţiunile Facebook.

Aseară, au apărut, într-un document privind plasarea unor acţiuni, câteva detalii suplimentare privind performanţele Facebook. Potrivit unor surse care au avut acces la acest document, Facebook a avut un profit net de 200 de milioane de dolari în 2009, la venituri de 777 mil. $. Nicio cifră pe 2010 nu este cunoscută, dar analiştii estimează că această companie a încasat până la 2 mld. $ anul trecut, datorită veniturilor din publicitate.

Astfel de valori ar justifica ştirea că Microsoft a încercat să cumpere Facebook cu 15 mld. $, anul trecut, sau ne îndreptăm din nou către o nouă criză a dot-com-urilor, similară celei de la începutul anilor 2000?

2 comentarii:

Peter

"Update 2

Câteva date suplimentare ne oferă şi Ion Radu Zilişteanu, pe Reflecţii economice. Lectură..."

investitii financiare

sunt doar cateva companii poate supraevaluate gen Apple, Facebook dar nu e inca un trend.
sa vedem ce va fi in 2011.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus