Comportamentul românilor pe timp de criză privind economisirea
Din datele furnizate de Banca Naţională a României privind structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari neguvernamentali, se desprind concluzii interesante privind comportamentul românilor pe timp de criză privind economisirea.
Astfel, în cei doi ani de criză, economiile depuse de populaţie la bănci s-au majorat, în ciuda scăderii salariilor şi a creșterii şomajului. Sumele economisite de către persoanele fizice au crescut de la aproape 78 mld. lei, în octombrie 2008, la 101 mld. lei în octombrie 2010. Astfel, acestea au avansat cu 22 mld. lei (circa 5 mld. €).
Bancherii pun majorarea economiilor pe seama restrângerii cheltuielilor populaţiei. "E reflectarea lipsei de încredere în viitor; când nu ai încredere în viitor, strângi cureaua cât poţi şi pui deoparte bani albi pentru zile negre", explică Răzvan Munteanu, vicepreşedinte Raiffeisen Bank, pentru Capital.ro.
În ceea ce priveşte comportamentul persoanelor juridice, lucrurile stau altfel. Depozitele acstora la bănci au crescut pe timpul crizei, însă mult mai lent decât cele ale populaţiei, cu numai 6 mld. lei în perioada octombrie 2008 - octombrie 2010. Sumele economisite de persoanele juridice au ajuns, astfel, la 68 mld. lei la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut. 64% din economiile persoanelor juridice erau efectuate în lei, restul aflându-se în depozite constituite în valută. Depunerile în valută au scăzut considerabil în ultimele 12 luni, cu 6,2%, ajungând la aproximativ 24 mld. lei la sfârșitul lui octombrie 2010. Scăderea acestora a fost compensată de creșterea sumelor economisite în lei, care au avansat cu 7,7%, până la aproape 44 mld. lei.
De remarcat faptul că totalul depozitelor persoanelor juridice nebancare la sfârşitul lui octombrie 2010, de 68 mld. lei, este inferior cu o treime faţă de totalul depozitelor populaţiei.
2 comentarii:
E normal sa creasca economiile intr-o perioada de recesiune, negativismul existent pe piata incurajeaza economisirea.
De vazut daca e doar un trend temporar sau odata cu primele semne ale revenirii economice se va reveni la o frenezie a consumului..
Tendinţa nu pare a fi de durată, întrucât în lunile septembrie și octombrie 2010, valoarea economiilor populaţiei a stagnat, motiv pentru care bacherii afirmă că există posibilitatea ca ele ar putea să înceapă să scadă. Dacă, însă, apar din nou mesaje negative de genul "tăiem salarii", economiile ar putea reîncepe să crească.
În ceea ce priveşte revenirea la frenezia consumerismului, nu cred că se va întâmpla prea repede. În fond, frânarea consumului frenetic pare a fi unul dintre învăţămintele fundamentale ale acestei crize.
Trimiteți un comentariu