Cum se ofileşte programul "Prima casă" - Reflecţii economice

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Cum se ofileşte programul "Prima casă"

După cum scriam într-un articol la începutul anului, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Şaramet, declara: "Sperăm în continuarea programului Prima Casă şi în 2011. Plafonul neutilizat din ambele programe Prima Casă depăşeşte 300 mil. €".

Pa la sfârşitul anului trecut, autorităţile se gânseau deja la programul "Prima casă 3", dar nu ma voiau ca statul să poarte singur povara garantării, ci să o împartă cu solicitantul de credit. Adică acesta din urmă să vină cu un avans de 50%, în loc de 5%. În acest sens, secretarul de stat din MFP, Bogdan Drăgoi, declara: "Programul Prima Casă va continua, dar încă nu ştim dacă va fi un program nou, Prima Casă 3, sau doar o altă variantă la Prima Casă 2. Ministerul de Finanţe îşi doreşte o mai mare implicare din partea băncilor. Până acum am garantat noi totul. Dorim să mai împărţim din responsabilităţi".

Chiar dacă la începutul lui 2010 statul dorea să încurajeze construcţia de locuinţe noi, prin programul "Prima casă 2" nu au fost construite decât 5 locuinţe noi şi au fost acordate doar 250 de credite pentru achiziţionarea de locuinţe noi, deşi pe parcursul anului 2010 au fost garantate circa 16.000 de credite.

Dacă în primii doi ani de funcţionare Guvernul Boc a alocat garanţii de 1,7 mld. €, iată că prim-ministrul a anunţat aseară că, pentru anul 2011, respectiv programul "Prima casă 3", vor fi alocate doar 200 mil. €.

Iată cum se dovedeşte că programul "Prima casă" nu a fost altceva decât un program populist şi preelectoral (să ne amintim că a fost lansat în mai 2009). Departe de a fi impulsionat piaţa imobiliară sau piaţa construcţiilor rezidenţiale, nu a făcut altceva decât să ofere impulsuri de natură psihologică acestor pieţe.

1 comentarii:

Prima Casa

Prima Casa a fost gandit de la inceput ca un proiect populist, cu rezultate pe termen scurt, fara o viziune de viitor.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus