Norica Nicolai, curat liberală - Reflecţii economice

joi, 22 decembrie 2011

Norica Nicolai, curat liberală

Într-o emisiune din această seară, difuzată de Antena 3, Norica Nicolai, europarlamentar al Partidului Naţional Liberal, a susţinut, cu mult temei, administrarea în continuare a banilor obţinuţi din contribuţiile pentru asigurări de sănătate de către statul român. Astfel, ea s-a declarat împotriva sistemului propus de mult-discutata lege a sănătăţii, în stadiu de proiect, care prevede administrarea privată a resurselor financiare colectate în sistemul de sănătate.

Cu alte cuvinte, d-na Nicolai susţine menţinerea actualului sistem, în care contribuţiile pentru sănătate sunt administrate de un stat ineficient şi ai cărui reprezentanţi s-au dovedit hoţi, în multe rânduri. Sistemul folosit în prezent a condus asistenţa medicală din România într-o situaţie dramatică. perpetuarea acestui sistem ar putea conduce la un colaps foarte curând.

Am mai scris despre isprăvile acestei vajnice liberale, acum doi ani şi jumătate, în articolul A înnebunit lupul: Norica Nicolai vrea naţionalizarea multinaţionalelor. Ea susţinea că ideea naţionalizării companiilor în contextul crizei este salutară, plecând de la premisa că "firmele multinaţionale repatriază profitul şi generează consecinţe economice grave, în special, creşterea şomajului". Era un reflex comunist, sau, dacă ar fi să folosim o expresie ceva mai academică, o idee economică de extremă stânga. Opinia sa economică despre naţionalizarea multinaţionalelor aminteşte de "nu ne vindem ţara".

Cred că Norica Nicolai ar trebui să se abţină de a mai vorbi pe teme cu tentă economică, întrucât debitează numai enormităţi. Cu ideile sale de stânga, mai bine s-ar înscrie la UNPR. Ar face un serviciu liberalilor.

3 comentarii:

Deceneu

Nu sunt un sustinator al N Nicoilai, dar si eu cred ca mentinera sistemului de pensii la stat este de dorit, din urmatoarlee motive:
- sistemul de pensii nu presupune sa faci afaceri, se colecteaza contributile si se distribuie conform legii, deci nu este o afacere si atunci adminstrarea eficienta se rezuma la eventuale execedente si la costuri de adminstrare mai mici.
- un fond de administrare privat poate da faliment si, daca statul nu garanteaza pentru el inseamna sa introduci un mare risc, fara sa aduci nici un avantaj in schimb.
- administatorii de fonduri private pot corupe functionarii si pe politicieni si sa obtina clauze care-i avantajeaza si dezavantajeaza beneficiarii, deci privatizarea managementului poate introduce in ecuatie un factor de coruptie. Sigur si cand e adminstrat de stat poate fi parazitat de firme capusa.

Nu tot ce-i privatizat este in avantajul Romaniei si al cetatenilor. Privatizarea cimentului a dus la practicarea de preturi mai mici la export decat la intern, pentru ca exista un cartel si desi productia a devenit mai eficienta pentru producator, pentru cetatean/consumator a fost un efort in plus.
Scopul politicii este sa realizeze un nivel de trai in crestere si durabil, nu sa creasca PIB-ul si sa scada nivelul de trai.

jan

Ideile de stanga ale Noricai sunt tolerate in cadrul PNL tocmai pentru ca actualii liberali romani nu mai propaga o doctrina de dreapata ci una de stanga populista a USL.

Anonim

V-ati intrebat vreodata cine sunt acei reprezentanti ai statului care "s-au dovedit hoti"? Nu cumva chiar ei declara acum ca sunt pentru mentinerea sistemului actual?

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus