Ce ar putea aduce impozitul forfetar - Reflecţii economice

marți, 14 aprilie 2009

Ce ar putea aduce impozitul forfetar

Gheorghe Pogea ar putea rămîne în istorie ca cel mai neinspirat ministru al finanţelor pe care l-a avut vreodată România. Celebrul impozit forfetar, rafinat faţă de ceea ce scriam într-o postare precedentă, va conduce la aberaţii greu de imaginat, mai ales într-o situaţie de criză economică. Economiştii au încercat mai multe scenarii, dintre care voi cita două.

Într-un prim scenariu, o microîntreprindere care are patru angajaţi cu salariul mediu pe economie, adică 1.700 lei brut, aduce la bugetul de stat cam 20.000 € pe an. Este vorba de impozitul pe venitul microîntreprinderilor, impozitul pe veniturile din salarii, contribuţii la bugetele de şomaj, sănătate şi asigurări sociale. În consecinţă, dacă acea microîntreprindere ar da faliment, bugetul de stat nu numai că ar pierde cîteva sute de euro pe an, cît ar reprezenta impozitul forfetar, ci ar pierde 20.000 € pe an, la care s-ar adăuga cheltuielile cu ajutorul de şomaj.

Un alt scenariu a încercat să analizeze cîţi şomeri ar fi necesari pentru a anula cele 350 milioane €, pe care bugetul de stat i-ar cîştiga în acest an din colectarea acestui tip de impozit. Un calcul sumar, plecat de la primul scenariu, arată că 40.000 noi şomeri ar fi suficienţi pentru această anulare. Adică 1.000 de noi şomeri pe judeţ.

Guvernanţii par a nu fi făcut astfel de evaluări. Ei merg numai pe scenarii optimiste. Iar cetăţenii României vor pierde.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus