Sistemul bancar românesc, pierdere netă în T1 2009 - Reflecţii economice

joi, 30 aprilie 2009

Sistemul bancar românesc, pierdere netă în T1 2009

La Colocviile de politică monetară, organizate de Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din banca centrală, a declarat că sistemul bancar românesc a intrat pe pierdere netă în primul trimestru din 2009. Acest lucru s-a produs pe fondul creşterii accentuate a provizioanelor în ianuarie şi februarie 2009.

În continuare dl.Cinteză a declarat: "Personal suspectez un transfer al provizioanelor din 2008 pe 2009, pentru a închide anul cu rezultate pozitive. În ianuarie si februarie, provizioanele au crescut semnificativ, iar sistemul bancar a înregistrat, în premieră, pierderi. Abia în martie s-a observat o revenire, dar soldul a rămas tot pe pierdere".

În luna februarie 2009, BNR a început o verificare a modului în care băncile comerciale au amânat constituirea provizioanelor de la sfârşitul anului 2008 către începutul anului 2009. Rezultatele acestei verificări nu au fost deocamdată date publicităţii.

Este primul caz de acest fel din sistemul bancare românesc, în care băncile încearcă să coafeze rezultatele financiare, pentru a-şi conserva imaginea în timpuri de criză. În sistemele bancare din ţările occidentale, astfel de scandaluri, privind rostogolirea provizioanelor în anul fiscal următor, apar frecvent.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus