De ce tolerează Grecia evaziunea fiscală?
După cum scriam, o parte din vacanţă am petrecut-o în Grecia, ţară în care am fost de multe ori şi în care revin cu plăcere.
De multe ori am fost mirat în Grecia că, la multe dintre staţiile de benzină, plăteşti direct unui salariat al staţiei, fără să primeşti bon fiscal, situaţie similară cu cea din România dinainte de de 1990. Dacă soliciţi un bon, de multe ori ţi se dă o chitanţă completată pe un formular cumpărat de la librărie, benzinarul întrebându-te complice pe ce sumă vrei să-ţi facă chitanţa. Nici vorbă să existe vreo legătură între eventuala casă de marcat şi pompele de combustibil.
Aceeaşi situaţie se întâlneşte la tavernele greceşti. Ospătarul are un bonier pe care notează comanda, care, la sfârşit, ţine şi de notă de plată. La 12-15 mese luate la restaurant, o singură dată am primit bon fiscal.
Desigur, nu acelaşi lucru se poate spune despre supermarketuri, unde primeşti sistematic bon fiscal fără cusur.
La 31 august 2009, OECD va publica raportul Economic Survey of Greece, din care fost fost făcute publice extrase din capitolul al II-lea, Îmbunătăţirea viabilităţii fiscale. Între altele, se menţionează:
Veniturile fiscale pot fi îmbunătăţite prin reducerea evaziunii fiscale şi lărgirea bazei de impozitare. (...) Colectarea poate fi îmbunătăţită prin întărirea activităţilor de control efectuate cu personal mai bine calificat şi printr-un schimb mai eficient de informaţii între agenţiile responsabile. (...) Trebuie să înceteze nenumăratele amnistii fiscale întrucât ele au încurajat neplata taxelor.
Grecia este membră a Uniunii Europene din 1981 şi, totodată, membră a spaţiului euro. În linii mari, Grecia era mai săracă decât România în momentul întrării în UE. Desigur, cu o viaţă politică pasională şi agitată, autorităţile greceşti au încercat toate căile pentru a reduce decalajele faţă de ţările europene dezvoltate. Acest lucru a fost făcut şi cu închiderea ochilor din perspectivă fiscală.
După cum anunţă ziarul Kathimerini la 28.03.2009, salariul minim brut în Grecia este de 626 €, faţă de media UE15 de 1.160 €. Circa 23% dintre greci trăiesc la limita sărăciei.
Se pare că autorităţile europene de la Bruxelles au închis şi ele ochii faţă de fiscalitatea şchioapă din Grecia, care, după 28 de ani în Uniunea Europeană, se confruntă cu probleme economice serioase, agravate de actuala criză.
2 comentarii:
Si TOTUSI: DE CE tolereaza Grecia evaziunea fiscala? Eu pana acum am inteles CA si CUM o tolereaza, da' TOT n-am inteles DE CE.
Grecia tolerează evaziunea fiscală din motivele amintite în articol. Unul dintre ele, cel mai important, este sărăcia. Autorităţile preferă să închidă ochii la evaziunea fiscală a micilor afaceri de subzistenţă. Desigur, o astfel de atitudine nu este de recomandat. Dar nici atitudinea guvernului României, care a introdus impozitul minim în perioadă de criză, determinând omorârea multor mici afaceri de subzistenţă.
Trimiteți un comentariu