Piaţa muncii: o propunere şi câteva observaţii - Reflecţii economice

luni, 31 august 2009

Piaţa muncii: o propunere şi câteva observaţii

Aşa cum scriam, piaţa muncii este distorsionată de statul clientelar politic. Impunerea de către Fondul Monetar Internaţional a adoptării în acest an a legii unice de salarizare a bugetarilor va ştirbi din pârghiile politicienilor de toate culorile de a-şi recompensa clienţii politici. De aceea, politicienii caută tot felul de subterfugii pentru a amâna punerea în aplicare a viitoarei legi.

Unul dintre motivele pentru care această lege nu este aplicabilă repede este ancorarea tuturor indicilor salariali de salariul minim pe economie. Cum acesta nu va putea fi crescut substanţial prea curând, legea riscă să nu poată fi aplicată. De aceea, propunerea mea ar fi ancorarea indicilor salariali de alt indicator, nu neapărat salariul minim pe economie, ci un salariu indicativ care să facă aplicarea mai rapidă a legii sustenabilă într-un timp mai scurt. De altminteri, nici FMI nu a cerut ancorarea indicilor din lege în salariul minim pe economie. Acest salariu indicativ ar putea fi calculat ca valoarea care ar fi sustenabilă pentru buget într-un anume moment.

Alte jonglerii făcute de statul angajator sunt legate de cele 10 zile de concediu fără plată pe care vrea să le impună bugetarilor până la sfârşitul anului. O alternativă ar fi reducerea prin alte mijloace a salariilor bugetarilor cu 15,5% până la sfârşitul anului. Sâmbătă. ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat că variantele - ce pot fi combinate - sunt acordarea de zile libere, diminuarea salariilor, disponibilizări, reducerea programului de lucru şi trebuie agreate cu salariaţii.

„Nu suntem de acord cu reducerea timpului de lucru, pentru că în administraţia locală lucrăm cu deficit de personal. La Cluj, de pildă, deficitul e de 30% şi nu se pot lua concedii de odihnă, se fac ore suplimentare”, a declarat pentru Evenimentul zilei Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală. „În cazul în care se vor impune astfel de măsuri, în final vom declanşa grevă generală de 10 zile, cu întreruperea activităţii în toată administraţia locală, dacă tot e să nu muncim”, a adăugat el.

Este evident faptul că, din motive populiste şi electorale, guvernul evită să facă disponibilizări masive din ineficientul aparat funcţionăresc plătit de la buget pînă la alegerile prezidenţiale din toamnă.

1 comentarii:

Mihai

dupa alegeri vom vedea cum cad toti.
probabil o greva generala prin iarna, de craciun.
si schimbul valutar probabil va suferi modificari/ajustari.

dar vom vedea...

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus