FMI scoate gunoiul de sub preş: România este în recesiune foarte severă - Reflecţii economice

luni, 10 august 2009

FMI scoate gunoiul de sub preş: România este în recesiune foarte severă

Conferinţa de presă de astăzi a şefului delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a arătat României ceea ce guvernul Boc nu a fost în stare să vadă: România se găsesşte în recesiune foarte severă. Vă mai amintiţi pompoşenia cu care Boc şi Pogea se lăudau că s-au încadrat în valorile stabilite cu FMI în acordul stand-by? A trebuit să vină misiunea Fondului Monetar Internaţional ca să scoată gunoiul de sub preş.

Cifrele sunt extrem de îngrijorătoare pentru anul 2009: contracţie economică de 8-8,5% din PIB faţă de 4,1%, cât se estimase în martie, deficit bugetar de 7,3% din PIB, faţă de 4,6%, cât se negociase în acordul stand-by. Sunt şi semne parţial bune: inflaţia se va situa la sfârşitul lui 2009 la 4,3%, în interiorul ţintei BNR de 3,5% +/-1 punct procentual, iar deficitul de cont curent va avea o scădere mai accentuată decât se prevăzuse, respectiv 5,5% din PIB, în loc de 7,5%.

În aceste cifre, se vede incompetenţa guvernului, care, în mod iresponsabil, nu a luat măsurile necesare de combatere a crizei. În ciuda încasărilor reduse la buget, guvernul a lăsat liberă sarabanda cheltuielilor, nerealizând mai mult de o treime din planul de investiţii propus iniţial. Mai mult, a introdus impozitul minim, una dintre cele mai proaste măsuri pe care le putea lua, lovind în economia privată, cea care aduce grosul contribuţiei la bugetul de stat. În fine, Boc a descoperit apa caldă: de la 1 ianuarie 2010, impozitul minim va fi restrâns doar la anumite domenii. Cu alte cuvinte, experimentul nu i-a reuşit, asta e, fără să-şi ceară scuze de la cobai: naţiunea română.

Este timpul pentru o schimbare!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus