Efectele crizei: Lituania îşi închide unica centrală nucleară - Reflecţii economice

luni, 21 decembrie 2009

Efectele crizei: Lituania îşi închide unica centrală nucleară

Confruntată cu mari probleme economice în urma crizei globale, Lituania a decis să închidă unica centrală nucleară pe care o deţine şi va majora tarifele la electricitate, pentru a se conforma cerinţelor Uniunii Europene.

Centrala datează din anul 1983 şi este de acelaşi tip cu centrala de la Cernobâl, care a explodat în anul 1986. Deşi este dotată cu două reactoare, numai unul mai funcţionează, celălalt fiind oprit în urmă cu cinci ani. Reactorul rămas furnizează 90% din energia electrică necesară Lituaniei. Circa 1.000 persoane vor rămâne fără loc de muncă în urma închiderii centralei.

"Ne pregătim pentru această situaţie de mai mulţi ani, aşa că nu va fi un şoc foarte mare", a declarat directorul centralei, Viktor Sevaldin.

În ultimii 15 ani, Lituania a investit în siguranţa centralei 231 mil.€, dar, odată cu aderarea ţării în Uniunea Europeană, ea s-a angajat să închidă centrala nucleară.

3 comentarii:

Anonim

Inclusiv Bulgaria , are centrala nucleara pe acelasi principiu de functionare ! Riscul sta aici , in principiul de functionare si racire !
Din Est Europa doar Romania are centrala nucleara la norme occidentale ! (sistemul canadian Candu ).
De unde va importa energia lipsa Lituania ?
Cumva din Rusia ?
Poate costa mai putin sa importezi energie decit sa repari , modernizezi centrale depasite tehnologic si extrem de periculoase !

vladut

Nu am inteles ce treaba are criza economica cu inchiderea centralei, poate ne lamuresti, sau e tot o "analiza economica" in stilul tau.

Ion Radu Zilişteanu

Criza economică nu a făcut altceva decât să grăbească decizia închiderii centralei nucleare din Lituania.

Dacă nu agreeaţi ideile exprimate în acest blog, sunteţi liber să-l ignoraţi. Nu vă obligă nimeni să-l citiţi. Sau poate faceţi parte din cârcotaşii de profesie de pe net...

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus