Uşor off-topic: Romtelecom, tehnologia şi afacerile - Reflecţii economice

duminică, 27 decembrie 2009

Uşor off-topic: Romtelecom, tehnologia şi afacerile

Este uimitoare, pentru cei mai mulţi, şi mai puţin uimitoare, pentru mai puţini, evoluţia Romtelecom pe piaţa românească. Mulţi ani după 1990, Romtelecom era monopol pe piaţa telefoniei fixe. Asta l-a făcut să nu evolueze. A stat liniştit, crezând că nimic rău nu putea să se întâmple. S-a comportat cumva asemănător cu românii consumişti înainte de criza economică. Indiferent prin câte mâini a trecut, compania a rămas încremenită în proiect ani de-a rândul.

Spre exemplu, în 1999, PC-NET, unul dintre pionierii internetului în România, condus de Mihai Bătrâneanu, a introdus primul în Europa centrală şi de est ADSL-ul, tehnologie care permite transmisia prin o pereche de fire telefonice de cupru a datelor, la o viteză foarte mare pentru ceea ce se cunoştea atunci. În speţă, circa 8 Mb/s, faţă de 56 Kb/s, cât putea transmite un modem obişnuit. Evident, transmiterea datelor se făcea pe infrastructura Romtelecom. Aceasta din urmă a reuşit să lanseze comercial tehnologia respectivă de-abia în 2006, deci după nu mai puţin de 7 ani. Lipsă de orientare atât tehnologică, cât şi de business.

În 2003, s-a liberalizat telefonia fixă în România, cum arăta Capital la vremea respectivă. Aveau să vină vremuri mult mai grele şi provocări pe măsură pentru Romtelecom. Destrămarea unui monopol este o mare dramă pentru monopolist. Competitorii aveau să fie mult mai supli şi mai receptivi la tehnologie decât un colos cu picioare de lut. Au apărut foarte mulţi şi Rometelecom a început să piardă progresiv clienţii săi de telefonie fixă. Alţi competitori, pe lângă receptivitatea la tehnologie, au dat dovadă şi de campanii de marketing agresive, cum ar fi cazul RCS & RDS.

Neavând ce face, Romtelecom a trebuit să se adapteze şi a început să investească masiv pe segmente noi: furnizare de servicii Internet fixe şi mobile, televiziune prin satelit, IPTV şi, nu în cele din urmă, Voice Over IP (VOIP). Cu câteva zile în urmă, mai precis pe 21 decembrie 2009, Romtelecom a lansat serviciul VOIP preplătit şi a decis să ofere un credit de 3 € pentru cei înscrişi până la 15 ianuarie 2010.

Întrucât sunt un vechi utilizator al telefoniei VOIP, familie din care face parte Skype şi multe alte servicii ale unor furnizori români şi străini, am decis să încerc acest nou serviciu. Având un telefon VOIP şi aflând cu satisfacţie că Romtelecom permite accesul la telefonia VOIP şi de pe astfel de echipamente (nu toţi furnizorii permit acest lucru), am încercat să configurez telefonul pentru a folosi serviciul. A fost un chin să-l configurez, deşi, în general, este o operaţiune facilă dacă ai servicii de la un furnizor profesionist. Am încercat să capăt asistenţă de la Romtelecom, prin serviciile generaliste, întrucât nu au un serviciu de asistenţă specializat pentru telefonie VOIP. Am fost plimbat între 6-7 operatoare care nu ştiau decât tipuri de abonamente şi nimic altceva. În cele din urmă, am dat un mesaj pe contul de Twitter al lui Clicknet, divizia de Internet a Romtelecom. Am fost sunat după o zi sau două de un reprezentant Romtelecom care măcar ştia cu ce se mănâncă tehnologia respectivă.

Îi comunic Romtelecomului cât de bine funcţionează serviciul lor de telefonie VOIP preplătit printr-un telefon care foloseşte protocolul SIP:


Către De la
Romtelecom da da
RDS da nu
Vodafone nu da
Orange nu da


Mi-a promis profesionistul despre care scriam mai sus că mă sună azi puţin după ora 15. Au trecut patru ore şi jumătate şi m-a sunat pe mine cum v-a sunat şi pe voi.

9 comentarii:

EnKumber

Salut,
Poti sa imi spui cum as putea sa-mi setez si eu telefonul ? As vrea sa incerc si eu, am facut cont si vreau sa vad cam cum merge !

Ion Radu Zilişteanu

Trimite-mi un mesaj pe adresa de e-mail de pe această pagină cu un număr de telefon.

Presupun că ai un telefon VOIP :)

Erik Teutsch

Buna ziua, am si eu un telefon SIP (Meritcall ml220) pe care incerc sa il configurez pt voceonline si nu ii dau de capat (cu toate ca voipstunt.com merge struna pe el la fel si alti provideri).Romtelecom nu are nicaieri setarile necesare, iar ce au in meniul de setari pe voceonline.ro nu e de ajuns.Daca ati reusit, postati va rog aici sau la email szeklersaxon pe gmail. Multumesc, Erik

Ion Radu Zilişteanu

@et Ţi-am răspuns pe e-mail.

Anonim

buna ziua as dori si eu setarile pe mail voicu.george@gmail.com va multumesc

Anonim

Buna ziua,

Va rog frumos trimiteti-mi pe oprea.cosmin@gmail.com setarile, incerc sa setez un flybox huawei.
Multumesc

Ion Radu Zilişteanu

@Cosmin Ţi-am răspuns pe e-mail. Valabil şi pentru @George.

Anonim

trimite-mi te rog si mie pe flipu2k@yahoo.com

Anonim

trimite-mi te rog si mie pe taraucasi_91_tm@yahoo.com

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus