De ce scade BVB astăzi? - Reflecţii economice

luni, 7 decembrie 2009

De ce scade BVB astăzi?

Cristian Orgonaş scrie astăzi articolul Bursa nu sărbătoreşte victoria lui Traian Băsescu, în care acreditează ideea că principalii indici bursieri de la Bursa de Valori Bucureşti ar scădea "Pentru că cei care au pierdut, dau tot mai multe semnale că nu ştiu să piardă şi vor contesta alegerile. Ce înseamnă asta? Incertitudine!" (am respectat grafia autorului, cu virgulă între subiect şi predicat).

Îl contrazic vehement întrucât, ca unul care investeşte pe bursă de vreo 12 ani, ştiu cum reacţionează piaţa de capital în varii situaţii. Nu este vorba nicicum de faptul că cei care au pierdut vor contesta alegerile. Problema este în altă parte: ultimele luni au dovedit că Traian Băsescu, actualul şi probabil viitorul preşedinte, a pus la mezat problemele economice ale ţării în încăpăţânarea lui de a numi doi prim-miniştri din sau apropiaţi de partidul din care provine, amânând nepermis de mult formarea unui guvern legitim, în condiţiile în care se formase o altă majoritate. Probabil că această atitudine se va menţine şi după alegeri, când Băsescu se simte pe cai mari. Cred că sunt mari şanse să ajungă la dizolvarea parlamentului, ceea ce va prelungi criza politică, timp în care, fără guvern legitim, economia se va duce pe tobogan.

În condiţiile în care guvernul condus de Emil Boc a gestionat cum nu se poate mai prost criza, nu avem motive să credem că un guvern similar, în ipoteza în care ar obţine votul parlamentului, ar avea o performanţă mai mare. Să ne amintim de reacţiile politicienilor în toamna anului 2008, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, negând că România ar putea fi afectată de criză, în frunte cu probabilul viitor preşedinte.

De aceea scad indicii bursieri. Singurul lucru cu care sunt de acord cu Cristian Orgonaş este incertitudinea, dar din cu totul alte motive decât crede el.

2 comentarii:

Anonim

Ma bucur ca ati punctat.
Am scris si pe blogul lui Kris si am incercat sa argumentez unde ne va duce incapatanarea si fixatiile unui om care este in continuare Presedintele Romaniei. Insa lumea este atat de fanatica si extremista incat in momentul de fata nu conteaza decat ca NU au castigat comunistii (nu mai comentez ineptia asta). Cred ca in cateva luni vor incepe sa simta (prin conturi sau prin buzunare) ce inseamna faptul ca TOT Basescu a iesit presedinte. Nu va fi deloc bine. Dar deloc.

Bogdan Glavan

De acord.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus