O veste bună: depunerile bancare vor fi garantate până la 100.000 € - Reflecţii economice

luni, 25 octombrie 2010

O veste bună: depunerile bancare vor fi garantate până la 100.000 €

Guvernul pregăteşte o ordonaţă prin care se va mări plafonul de garantare a depunerilor bancare ale persoanelor fizice şi întreprinderilor mici de la 50.000 € la 100.000 €, aşa cum este în majoritatea ţărilor Uniunii Europene. După aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007, băncile străine care au decis să nu creeze o persoană juridică română pot funcţiona ca filiale ale băncilor mamă, supunându-se regulilor prudenţiale ale băncii centrale din ţara în care provin, dar şi legislaţiei din ţara de origine în ceea ce priveşte plafonul de garantare a depunerilor bancare.

În plus, din conducerea Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB), nu vor mai putea face parte bancheri. Fondul a fost înfiinţat prin Ordonanţa Guvernului nr.36 din 1996. În anul 2002, Fondul a fost numit lichidator judiciar la două bănci intrate în faliment, respectiv Banca Română de Scont şi Banca Turco-Română, iar în anul 2006 a îndeplinit calitatea de lichidator administrativ al Nova Bank pe parcursul a peste 2 luni, până la intrarea în faliment a acesteia.

Conform statisticilor BNR, 70,4% dintre depozitele bancare ale populaţiei, la 15 noiembrie 2008, erau sub 50.000 €, iar 78,7% sub 100.000 €. Rezultă că nu va creşte foarte mult volumul depozitelor protejate, însă, în ansamblu, este un semn bun pentru sistemul bancar românesc.

2 comentarii:

Daniel D

Da, este un semn bun pentru sistemul bancar românesc, în sensul că bancherii vor fi mai protejați. Cred că garantarea depozitelor bancare scade efortul de due-diligence pe care trebuie să-l exercite clientul.
'Dormi liniștit, statul îți garantează depozitul!'. Va crește efectul asimetriei informaționale, de vreme ce reputația unei bănci nu va conta în deciziile clienților. Nu, nu este o veste bună pentru cetățeanul de rînd. Pe de altă parte, pentru cîte bănci are fondul bani?

Ion Radu Zilişteanu

Având în vedere că garantarea creşte pentru doar 8,3 puncte procentuale dintre depozitele bancare, asimetria informaţională, în sensul menţionat, nu ar trebui să aibă un efect crescut în condiţiile în care clienţii băncilor ar fi raţionali. În realitate, nu sunt :)

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus