Uniunea Europeană a pus la punct reglementarea privind fondurile speculative - Reflecţii economice

marți, 19 octombrie 2010

Uniunea Europeană a pus la punct reglementarea privind fondurile speculative

Miniştrii de finanţe ai ţărilor UE (fără Gheorghe Ialomiţianu, care are niscaiva probleme acasă) au căzut de acord astăzi asupra regulilor ce se vor aplica fondurilor speculative (hedge funds) care operează în cele 27 de ţări ale Uniunii, în vederea prevenirii unei crize asemănătoare cu cea pe care o traversăm. După cum menţionează Wall Street Journal, întârzierea luării unei hotărâri a fost cauzată de temerile exprimate de Franţa, care consideră că neimpunerea unui control eficient asupra unor fonduri speculative din afara UE este periculoasă. Atsfel încât au fost operate mici modificăripentru atenuarea acestor temeri.

Prin similaritate cu paşaportul bancar european, care permite unei bănci din afara UE căreia i se permite să activeze într-una dintre ţările UE să activeze în oricare din celelalte ţări membre ale uniunii, în acelaşi fel se va acorda un paşaport financiar fondurilor speculative ce provin din afara UE. Acest paşaport va fi acordat de către European Securities and Markets Authority (ESMA), cu sediul la Paris.

Aplicarea de către ESMA a administrării sistemului de paşapoarte financiare va fi introdus gradual în următorii câţiva ani. Autoritatea va putea să închidă fondurile speculative care sunt percepute ca o ameninţare pentru sistemul financiar european. Sistemul nu va fi aplicat înainte de a fi aprobat de către guvernele celor 27 de state membre şi de către Parlamentul European.

Vi-l închipuiţi pe Ialomiţianu discutând degajat în engleză şi de la egal la egal cu colegii săi europeni despre hedge funds?

1 comentarii:

Anonim

Îhî!

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus