D-ale BNR: a emis acum o lună o nouă monedă de 50 de bani despre care n-a ştiut nimeni - Reflecţii economice

joi, 25 noiembrie 2010

D-ale BNR: a emis acum o lună o nouă monedă de 50 de bani despre care n-a ştiut nimeni

O nouă monedă de 50 de bani a intrat în circulaţie. Oficial s-a întâmplat în urmă cu o lună de zile, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la primul zbor românesc efectuat de Aurel Vlaicu. Dacă cineva are curiozitatea să se uite pe site-ul BNR la pagina Monede şi bancnote în circulaţie, această monedă nu este prezentă, cel puţin în momentul în care scriu acest rânduri.

Noua monedă este de mărimea celei de 50 de eurocenţi şi are pe una dintre feţe portretul lui Aurel Vlaicu. Moneda va circula în paralel cu cele de 50 bani, emisiunea 2005, aflate în prezent în circulaţie.

Introducerea în circulaţie a noii monede a creat destule probleme, conform oficialilor BNR. Şi asta pentru că cel mai mulţi români nu sunt familiarizaţi cu noua monedă care nu seamănă deloc cu cea normală de 50 de bani. În circulaţie sunt un milion de monede noi de 50 de bani, adică în total 500.000 lei, ceea ce nu înseamnă prea mult.

Presa relatează că, în multe rânduri, cei care au vrut să plătească cu această monedă au fost refuzaţi, pe bună dreptate. Vechea monedă de 50 de bani, adică cea în circulaţie, are dimensiunile unei monede de 1 €, pe când noua monedă are dimensiunea unei monede de 50 de eurocenţi, ceea ce sporeşte şi mai mult confuzia, în lipsa unei mediatizări corespunzătoare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus