Dan Voiculescu îşi exercită imaginaţia economică la propriile televiziuni - Reflecţii economice

luni, 8 noiembrie 2010

Dan Voiculescu îşi exercită imaginaţia economică la propriile televiziuni

În această seară, la emisiunea Sinteza zilei de la Antena 3, moderată de Mihai Gâdea, este invitat Dan Voiculescu. Domnia sa s-a dus la emisiunea respectivă pentru a detalia una dintre ideile sale de ieşire din criză, menţionată astăzi şi de articolul Voiculescu vrea bonuri compensatorii pentru bugetari din Adevărul. În acest sens, Voiculescu a transmis, în calitate de vicepreşedinte al Senatului, şi o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu. Aşa, ca între economişti.

Să spicuim din scrisoare: "Statul este direct responsabil pentru că bugetarii nu îşi mai pot plăti ratele. Bugetarii aveau un contract (individual şi colectiv) cu statul. Acest contract le garanta anumite venituri salariale. Din 1,3 milioane de bugetari, peste 700.000 au rate la bancă." În consecinţă, el propune un sistem prin care Guvernul ar trebui să le acorde bugetarilor bonuri compensatorii, a căsror valoare să fie egală cu diminuarea de salarii din perioada 1 iulie-31 decembrie 2010. Pentru acordarea acestor bonuri compensatorii, statul ar trebui să încheie un acord cu băncile, prin care acestea se vor obliga să răscumpere aceste bonuri la valoarea lor nominal. Termenul de răscumpărare a acestor bonuri va fi de minimum şapte ani, cu o dobândă stabilită între stat şi bănci. "Este o soluţie care nu afectează bugetul de stat în următorii şapte ani. Guvernul poate stabili rapid detaliile procedurale. Este o soluţie care poate încuraja producţia şi consumul", se mai arată în scrisoare.

Să încercăm să înţelegem ce spune Dan Voiculescu: statul ar trebui să acorde salariaţilor din sectorul public acele bonuri compensatorii, beneficiarii ar da fuguţa şi le-ar preschimba în bani gheaţă la băncile fericite de tranzacţie, care, la rândul lor, şi-ar recupera banii la valoarea nominală (sic!), încasând, nu se ştie când şi cum, şi niscaiva dobânzi. Ideea nu este departe de varianta Cojocaru, pe care o calificam o inepţie economică făcătoare de partid politic.

Sărăcuţul Gâdea nu l-a întrebat ce trebuia. Poate pentru că e şeful lui, poate pentru că nu ştia ce să întrebe. Putea să-l întrebe, de exemplu, de ce nu s-ar împrumuta direct statul român de la băncile comerciale. Folosirea salariaţilor bugetari drept intermediari este inutilă. Răspunsul este că statul român trebuie să-şi restructuraze radical sistemul bugetar, nu să-şi amâne incapacităţile financiare pentru mai târziu. Statul român nu poate continua cu un sistem public ineficient, suprapopulat şi nesustenabil. Dacă Dan Voiculescu vrea să facă pomeni electorale sau umanitare, nu are decât să o facă pe banii lui. El vorbeşte de povara dobânzilor pe care trebuie să le plătească generaţia tânără. Dar banii pe care el vrea să-i anagajeze statul român cine îi va plăti? Capitalismul înseamnă altceva, domnule Voiculescu, chit că vă autointitulaţi "capitalist roşu"...

1 comentarii:

florin_132008

numesc florin stefan, am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi si banii celor ce ne mai ajuta din cand in cand.si noi numai ramanem cu nimic ca sa ne punem pe masa de paste.Va rugam din tot sufletul, daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa ne putem face si noi aceasta mare sarbatoare cum trebuie, cum si-o fac toti oameni. numai cu ajutorul dumneavoastra putem fi si noi mai fericiti de paste. daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon, si daca vrei sa ne ajutati, ma puteti suna 0731806200. va multumesc si cred ca aceasta scrisoare, nu o veti arunca

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus