Isărescu: "Presa trebuie să se disciplineze. Nu orice trăncănitor are dreptul să se ducă la televizor!" - Reflecţii economice

joi, 4 noiembrie 2010

Isărescu: "Presa trebuie să se disciplineze. Nu orice trăncănitor are dreptul să se ducă la televizor!"

În conferinţa de presă intitulată Ţintirea inflaţiei. Raport trimestrial asupra inflaţiei - noiembrie 2010, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat:

Deci vreţi să trăiţi într-o ţară cu inflaţie scăzută. Disciplinaţi-vă vă rog, selectaţi mai bine mesajele, dacă vreţi să vă spun mai clar, că nu orice trăncănitor din ţara aceasta are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul. Că asta faceţi. Se duce producătorul de carne de pui şi îşi promovează interesul. Şi două zile, pentru că merge foarte bine mesajul pe ideea că se prăbuşeşte ţara, îl tot repetaţi.

Isărescu se referea atât la presă, cât şi la nenumăraţii reprezentanţi ai diverselor interese, care nu contenesc să fie prezenţi pe ecranele televizoarelor, fără să aibă, uneori, nici măcar cele mai elementare cunoştinţe economice. Anticipările inflaţioniste pot conduce la inflaţie. Cu alte cuvinte, de ce ţi-e frică de aia nu scapi.

În experienţa mea de aproape 20 de ani de colaborare cu ziariştii care scriu presă economică, am întâlnit destul de puţini dispuşi să înveţe. Efectul este că fac presă economică jurnalişti care ar trebui să pună mai întâi mâna pe carte.

De aceea, rubricile economice din presă, scrisă şi vorbită, este plină de enormităţi. Mult mai bine stau publicaţiile şi emisiunile specializate, în care jurnaliştii sunt pegătiţi economic să vorbească.

Notă: Pentru cei care vor să aprofundeze problematica aşteptărilor în economie, le recomand să citească:

1. Muth, John A., Rational Expectations and the Theory of Price Movements, Econometrica 29, no. 6 (1961): 315–335
2. Sargent, Thomas J., Rational expectations, The Concise Encyclopedia of Economics
3. Sargent, Thomas J., Rational Expectations and Inflation, Harper and Row, New York, 1986
4. Sheffrin, Steven M., Rational Expectations, 2nd ed., Cambridge University Press, Cambridge, 1996
5. Sims, Cristopher A., Inflation expectations, uncertainty and monetary policy, Bank for International Settlements Working Papers, No.275, 2009
sau măcar
***, Rational expectations, Wikipedia

2 comentarii:

Daniel

"Anticipările inflaţioniste pot conduce la inflaţie"
Inflatia e un fenomen monetar! Poti sa vorbesti de inflatie cand vrei si cum vrei atata timp cat BNR opreste tiparnita!!!
Asta a propos de cei 20 de ani pe care ii ai in presa si cartea de economie pe care n-ai pus mana.

Ion Radu Zilişteanu

În principiu, comentariul este obraznic şi ar fi trebuit să-l şterg. Îl las, totuşi, pentru că ilustrează foarte bine cele afirmate în articol. Şi acei ziarişti despre care scriam mai sus înţeleg din fenomenele economice tot cât înţelege anonimul Daniel care semnează comentariul de mai sus. Slogan: "inflaţia este fenomen monetar" şi cauză: "inflaţia depinde exclusiv de cantitatea de bani tipărită", componente ale unei gândiri simpliste, care nu înţelege nicicum complexitatea unui fenomen ca inflaţia.

Dacă anonimul Daniel aducea argumente de natura celor promovate de Şcoala Austriacă, era altceva, dar n-a făcut-o pentru că el n-a pus mâna pe carte.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus