Proprietarul City Mall din Bucureşti a cerut insolvenţa - Reflecţii economice

luni, 1 noiembrie 2010

Proprietarul City Mall din Bucureşti a cerut insolvenţa

După cum anunţă Cristina Mihai în DailyBusiness.ro, compania Victoria Holding SA, firma prin care fondul de investiţii australian APN/UKA administrează centrul comercial City Mall din Bucureşti, şi-a cerut săptămâna trecută insolvenţa, potrivit datelor publicate astăzi de către Tribunalul Bucureşti.

Dosarul de insolvenţă, înregistrat pe data de 29 octombrie 2010, are ca prim termen data de 2 noiembrie 2010. Potrivit unor informaţii apărute în presă anterior, proprietarul City Mall are datorii de 40 mil.€ la banca UniCredit Ţiriac Bank.

Încă de la începutul anului 2009, valoarea City Mall scăzuse în a doua jumătate a anului 2008 cu 32,3%, la 59,7 mil.€, ceea ce reprezenta doar 40% din preţul plătit în 2006 de fondul australian de investiţii APN/UKA European Retail Trust (transformat în APN/UKA European Property Gorup) pentru achiziţia complexului. Valoarea proprietăţii a fost redusă cu 28,5 mil.€ faţă de precedenta evaluare, din luna iunie 2008. Scăderea a fost cauzată de creşterea anumitor costuri nerecuperabile, dar şi de scăderea chiriilor, arăta raportul financiar al investitorului australian.

APN/UKA European Property Group este al treilea proprietar al City Mall, amplasat în zona Eroii Revoluţiei di Bucureşti. Fondul australian a preluat la sfârşitul anului 2006 centrul comercial de la firma Victoria Holding, deţinută de un grup de investitori britanici, pentru 103,5 mil.€, dar acre a continuat să administreze imobilul. La rândul său, grupul de investitori achiziţionase mallul cu mai puţin de un an înainte, pentru circa 46 mil.€, de la dezvoltatorul proiectului, compania Jaguar Development, controlata de oameni de afaceri greci şi israelieni.

Complexul are o suprafaţă totală de 38.000 mp, dintre care 19.000 mp reprezintă spaţii închiriabile şi a fost deschis în anul 2006, în urma unei investiţii de 35 mil.€. Centrul comercial cuprinde 80 de magazine, o zonă de cafenele şi restaurante, precum şi un cinematograf operat de compania City Cinema. APN/UKA European Property Group a investit 13 mil.€ pentru construcţia unei parcări cu o suprafaţă de 31.000 mp, lângă mall, care cuprinde şi o zonă comercială.

Proprietarii complexului au hotărât transformarea unei suprafeţe de divertisment de 3.000 mp în spaţii de birouri, precum şi construirea altor 2.000 mp de birouri.

Am dat toate aceste date pentru a ilustra mărirea şi decăderea unei investiţii imobiliare pe timp de criză.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus