UE a înfiinţat Autoritatea Bancară Europeană
Consiliul UE a adoptat, miercuri, legislaţia de constituire a Consiliului European pentru Riscuri Sistemice şi a celor trei noi autorităţi de supraveghere financiară, între care şi Autoritatea Bancară Europeană (ABE).
Consiliului European pentru Riscuri Sistemice (CERS) va asigura supravegherea macro-prudenţială a sistemului financiar şi crearea a trei noi autorităţi europene care vor supraveghea băncile, companiile de asigurări şi pieţele financiare, informează Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE).
"Prin adoptarea acestui pachet legislativ, Uniunea Europeană propune un set de măsuri concrete menite să asigure stabilitatea financiară în întreaga Uniune, să garanteze aplicarea aceloraşi norme tehnice de bază şi să asigure respectarea lor cu consecvenţă", se arată în documentul DAE.
Cadrul instituţional privind supravegherea financiară este constituit din doi piloni: Consiliul European pentru Riscuri Sistemice şi Sistemul european al supraveghetorilor financiari (SESF) pentru supravegherea instituţiilor financiare individuale („supraveghere micro-prudenţială").
Discuţii pe marginea înfiinţării acestor organisme se poartă încă de la înecputul crizei pe care o traversăm. Sistemul financiar-bancar european a dat dovadă de slăbiciuni, care au dus la pierderi importante pentru anumite bănci europene. Mai mult decât atât, măsurile financiare de sprijinire a băncilor aflate în dificultate trebuiau supravegheate la nivel european.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va face parte din boardul Consiliului European pentru Riscuri Sistemice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu