Speculatorii, motorul oricărei pieţe - Reflecţii economice

joi, 23 octombrie 2008

Speculatorii, motorul oricărei pieţe

Se face tapaj, în aceste zile, despre atacul mîrşav al speculatorilor, bănci internaţionale, care au pus gînd rău bietului leu. Cu alte cuvinte, ei au cumpărat sume mari de euro (la 3,7-3,8 lei/€), mizînd pe o depreciere a leului, clamată de un studiu recent al Goldman Sachs. Numiţii speculatori au făcut contracte la termen, sperînd la cîştiguri mari. Numai că lucrurile nu prea au stat aşa. BNR a intervenit pe piaţa valutară, vînzînd euro, stricînd jocurile speculatorilor. La scadenţă, ei s-au trezit că euro valora mai puţini lei decît se aşteptau (circa 3,6 lei/€). Numai că nu au avut de unde să ia lei să închidă contractele. Dobînd interbancară ROBOR a ajus la cote incredibile: 150%, înregistrîndu-se cea mai medie a unei ziele în 22 octombrie 2008, respectiv 57%. La această situaţie s-a ajuns prin aspirarea de către BNR a leilor de pe piaţă. Contractele nu s-au închis la termen, speculatorii au de plătit dobînzi penalizatoare consistente, iar piaţa monetară are de suferit.


Dintre români, sub 1% au creditele indexate la ROBOR, iar nivelurile atinse în aceste zile sînt o catastrofă pentru ei. Evoluţiile au fost rapide şi nu de bun augur. Guvernatorul Mugur Isărescu a ieşit public şi i-a blamat pe speculatori, care au recurs la un atac asupra leului. Tot domnia sa a afirmat că atacul s-a derulat prin trei bănci mari străine care operează în România. Mă aşteptam la mai multă discreţie din partea BNR, care pînă acum şi-a respectat regula autoimpusă de a nu comenta intervenţiile sale pe pieţele valutară şi monetară.


Discuţii despre speculatori sînt vechi. Cert este că ei sînt motorul unei pieţe. Dacă luăm piaţa imobiliară, tranzacţiile ce pot fi atribuite speculatorilor sînt sub 20% din piaţă. Dar ei menţin piaţa vie. Din păcate, noţiunea capitalistă de speculator este adesea confundată cu noţiunea comunistă de speculant, asociată "hîrciogilor" care acumulau în cămară 5 l de ulei. Esenţa unei afaceri este să cumperi ieftin şi să vinzi scump. Aşa-numiţii speculatori asta fac. Ca în orice afacere, informaţia este putere. la fel şi banii. Onor Banca Naţională a dat o lovitură încercărilor de speculaţii, foarte bine că a făcut-o, dar nu trebuia să se împăuneze în aşa hal. De fapt, este datoria ei să apere sistemul bancar şi stabilitatea macroeconomică. Dispar speculatori, apar alţii, care încearcă să exploateze oportunităţile ce li se oferă. Ei, speculatorii, ţin treaz spiritul unei pieţe.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus