BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 8% - Reflecţii economice

marți, 3 noiembrie 2009

BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 8%

După cum anunţă BNR, prin comunicatul emis azi, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al BNR, s-au decis următoarele:
- menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 8% pe an;
- gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării transmisiei semnalelor de politică monetară;
- menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Menţinerea dobânzii cheie la nivelul de 8% dă un semnal asupra problemelor macroeconomice cu care se confruntă România şi evoluţiilor de pe piaţa interbancară. Dobânda Robor la 3 luni, folosită ca ancoră la multe dintre creditele în lei, inclusiv la creditele ipotecare acordate prin programul "Prima casă", a crescut cu aproape 2 puncte procentuale în ultima lună şi jumătate, aşa cum se vede în graficul preluat de la financiare.ro.



Este semnificativ şi faptul că rezervele minime obligatorii au rămas neschimbate, în ciuda semnelor de lipsă de lichiditate de pe piaţa interbancară. La această decizie poate contribui şi faptul că, în ultima vreme statul român nu s-a mai împrumutat în acelaşi ritm de la băncile comerciale, deşi în acest an a atras circa 13 mld.€ de la acestea. În perioada imediat următoare, de circa trei luni, statul va trebui să se împumute din nou, în perspectiva neprimirii banilor de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor din acordurile semnate cu aceste instituţii şi faptului că bugetul de stat ar putea să nu fie votat până la 10 decembrie 2009, data ultimei şedinţe a board-ului FMI din acest an.

Totodată, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să stabilească ţinta de inflaţie pentru anul 2011 la 3% +/- 1 p.p., cu 0,5 p.p. mai puţin decât ţinta de inflaţie pentru 2009 şi 2010. Se menţionează, totuşi, că ţinta asumată va fi discutată cu guvernul.

În legătură cu menţinerea dobânzii de politică monetară la 8%, un cititor care comentează ştirea de pe Hotnews.ro scrie:

Ce spuneau ieri analiştii lui peşte? Ăia de se dau economişti şefi pe la Raiffeisen, Volksbank şi ING? Că se va reduce dobânda de referinţă? Ei, na, că au dat-o toţi în bară.

Şi lor le recomand să se întoarcă la buchia cărţii, să mai bage nişte macroeconomie şi economie monetară, să vorbească mai puţin şi să gândească, dacă e posibil, mai mult!

Un astfel de comentariu se înscrie în rândul cârcotelilor care au început demult să apară pe Internet, în care tot românul îşi dă cu părerea. Economiştii şefi ai băncilor amintite şi ai altora îşi fac proiecţiile asupra posibilelor decizii ale BNR în conformitate cu informaţiile pe care le au. Mulţi dintre aceşti economişti şefi sunt economişti remarcabili, dar nu pot fi profeţi. Ei emit doar o opinie, pe care realitatea o validează sau nu. Nu este neapărat să aibă întotdeauna dreptate, mai ales când le lipsesc elementele pentru a face o previziune.

3 comentarii:

Lucian Davidescu

Încă o precizare. Nu există profeţii. Sondajele printre analişti au rolul de-a arăta mediana *aşteptărilor*. Indiferent cât de bine sau prost documentate sunt, *aşteptările* stau la baza deciziilor, iar efectele unei decizii sunt valabile doar în raport cu *aşteptările*.
Pe de altă parte, pentru un efect maxim, o bancă centrală poate oricând să ia o decizie doar pentru că este contrară *aşteptărilor*

Ion Radu Zilişteanu

De altminteri, se pare că asta s-a şi întâmplat astăzi, precum relatează Dan Popa în articolul de aici. După relatarea lui, un oficial al BNR a declarat: "uneori a te mişca împotriva aşteptărilor pieţei are anumite avantaje mai discrete, pe care niciun alt dezavantaj nu le egalează în mărime".

Anonim

Imi permit sa-mi dau cu parerea si eu, ca nepriceputul:
1. Nu vad CE ar fi determinat BNR sa coboare criteriile mentionate spre cifre mai "ingaduitoare", cata vreme de o buna (sau mai degraba "rea") bucata de vreme incoace reducerea dobanzii de politica monetara NU a fost insotita si de reduceri ale ROBOR-ului, deci si ale dobanzilor comerciale, (ci dimpotriva - dupa cum arata graficul), nici reducerea RMO de o sporire semnificativa a lichiditatii de pe piata (daca au dreptate comentatorii blogurilor economice, sumele respective cum au fost eliberate de catre BNR, asa au fost repatriate de bancile-mama ale entitatilor bancare romanesti).
2. Considerati ca tinta de inflatie stabilita pt 2011 are o valoare realista, SAU ca este doar menita sa indice speranta pioasa a BNR ca operatorii economici de pe piata vor opera avand ACEASTA valoare in minte, prin aceasta facilitand realizarea unui deziderat altfel nerealist?
3. "Profetiile" economistilor depinde pe ce "ton" sunt emise: cata vreme se recunoaste ca sunt ipoteze de lucru este O.K., dar nu numai o data sunt formulate ex abrupto (de parca ei doar ar fi mesagerii unor decizii irevocabile si imuabile ale vreunui deus ex machina), si in aceste conditii consider ca este normal ca ei sa si fie "trasi la raspundere" (morala) pt neindeplinirea previziunilor.

Domnule Lucian Davidescu, pana acum eu considerasem ca deciziile (atunci cand pe baza lor se actioneaza) sunt valabile si isi produc efectele in mod obiectiv, real, indiferent de eventualul criteriu (mai mult sau mai putin subiectiv) al "asteptarilor". Considerati ca este cazul sa-mi modific punctul de vedere, SAU fusese doar o deficienta de exprimare (sau eventual un mod argotic de exprimare specific domeniului economiei)?

Off topic: multumesc gazdei pt bunavointa de a fi tinut cont de sugestie si pt a fi permis astfel modificarea conditiilor de redactare a raspunsurilor, in ACEST fel este mult facilitata (cel putin pt mine) exprimarea mai corecta si mai coerenta a ideilor.

TOT off-topic: as prefera sa nu comentez anonim, dar nu am suficiente cunostinte NICI in domeniul operarii PC, astfel incat nu stiu cum ar trebui sa procedez, informatiile care imi apar la "Selectati profilul" sunt prea sumare pt a reusi eu sa le inteleg cu redusele mele cunostinte (habar n-am ce inseamna URL, AIM, etc - si nici nu am pe cine sa intreb, sunt in varsta si sunt autodidact in domeniu). Nu este posibil ca pe alta cale sa fie atasat numele Victor la adresa de e-mail prin intermediul careia sunt abonat si de pe care imi postez comentariile?

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus