Traian Băsescu dă cu creditul bancar în crescătorii de animale
Traian Băsescu a ieşit la rampă cu rezultatul demersurilor privind acordarea subvenţiei pentru crescătorii de animale. Dată fiind situaţia economică precară a ţării, s-a ajuns la o decizie politică incredibilă: se face împrumut la băncile comerciale garantat prin intermediul Fondul de garantare a Creditului Rural şi derulat prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Până în momentul declaraţiei lui Traian Băsescu, CEC, BCR şi BRD au semnat convenţii de finanţare a crescătorilor de animale. Se poartă discuţii şi cu alte două bănci: Raiffeisen Bank şi Bancpost. După cum se vede, sunt băncile de serviciu, care şi-au îndeplinit datoria şi în programul "Prima casă". Mecanismul de creditare cu garanţia statului este cel puţin dubios.
Este un exemplu tipic despre modul în care a înţeles guvernul să îşi achite obligaţiile prevăzute în bugetul de stat. Ca să se integreze perfect în campania electorală, explicaţia a fost că crescătorii de animale au nevoie de subvenţia integrală, respectiv 571 lei pentru o vită şi 44 lei pentru o oaie sau o capră, şi, de aceea, s-a apelat la soluţia unor credite bancare. Statul plăteşte 200 lei, respectiv 15 lei, urmând ca, prin credit bancar, să se plătească 371 lei, respectiv 29 lei.
"Propunerea pe care ne-a făcut-o Guvernul este inacceptabilă. Aceea de a primi jumătate din sumă, iar cealaltă jumătate să ni se dea un document de la APIA cu care să mergem noi, fermierii, la bănci să angajăm credite. Această soluţie a fost dată şi cu pământuri şi nu a fost viabilă", a declarat Călin Fărgaciu, preşedintele asociaţiei crescătorilor de bovine din Cluj, pentru Antena 3.
2 comentarii:
1. Ceva e in neregula cu aritmetica din articol: 15 + 26 = 41, NU 44.
2. Sunt curios in Romania cam cati crescatori de animale sunt cat de cat mai seriosi (sa zicem cu mai mult de 2 vaci, respectiv 25 oi/capre)!?! Populatia Romaniei cam 21 mil, activi min 2/3 deci 14 mil, jumatate in agricultura deci vreo 7 mil, in medie trei-patru membri per familie deci min 1,5 mil fam, cel putin o fam din 3o tine atatea animale (media nu prea cred ca are cum sa fie sub 3%) (la mai putine animale admit ca nu si-ar bate capul cu banca), deci min 50 k interesati, la cinci banci: sunt curios cam cum ar arata bancile alea si angajatii lor daca ar fi nevoiti intr-o luna sa dea cate 10 k minicredite (daca taraganeaza mai mult se pot pomeni cu crescatorii veniti in fata banciolor cu animalele pt care solicita creditul, "ca sa dovedeasca ce nevoie acuta au").
1. Într-adevăr, s-a strecurat o greşeală. Am corectat. Mulţumesc pentru atenţionare.
2. Putem face o comparaţie cu programul "Prima casă". Băncile nu au reuşit să dea mai mult de 3.000-4.000 de credite în 5 luni. E greu de crezut că vor reuşi să dea 10.000 de credite în două luni. Însă există şi o facilitate: suma creditului este standard pe cap de animal, ceea ce ar putea uşura unele dintre proceduri.
Trimiteți un comentariu