Discursul lui Croitoru în Parlament a fost corect economic, dar...
... a omis să spună foarte multe lucruri, printre care o retroaspectivă critică a modului în care România a ajuns într-o situaţie economică extrem de delicată. Nici nu putea, atâta vreme câtă în propunerea sa de guvern pe poziţii cheie, portofoliile finanţelor şi economiei, se găseau aceleaşi persoane care au condus la această situaţie.
Mai mult decât atât, discursul său nu a conţinut deloc politică într-un for în care decizia este eminamente politică.
Lucian Croitoru s-a dedat şi la versuri ale lui Lucian Blaga, în timp ce Varujan Vosganian i-a răspuns cu Mihai Eminescu.
Dincolo de toate acestea, Lucian Croitoru nu a făcut decât să se compromită prin acceptarea funcţiei de premier desemnat, indiferent care au fost resorturile sale lăuntrice. Acum rămâne să întoarcă la BNR.
Analiza economică a situaţiei actuale a fost, în mare corectă. Unul dintre lucrurile notabile este informaţia dată de Lucian Croitoru privind imposibilitatea statului român de a se împrumuta foarte mult de la băncile comerciale care operează în România, întrucât acestea se apropie de limita expunerii maxime pe un singur client. Această situaţie, combinată cu instabilitatea politică, ne va conduce la imposibilitatea de a finanţa deficitul bugetar la dobânzi rezonabile.
2 comentarii:
Comentand ca nestiutorul, eu inteleg ca e vorba de o veste f rea care ascunde in sine germenele si al unei vesti bune: daca bancile nu vor mai putea credita statul probabil ca pe langa repatrierea unei parti din capitalul adus din imprumuturi de la bancile-mama vor mai si relua creditarea IMM-urilor.
Este adevărat că, în principiu, este posibilă reluarea creditării sectorului neguvernamental. Însă, dacă situaţia economică a statului român se va deteriora notabil, apetenţa pentru credite va fi foarte redusă.
Trimiteți un comentariu