Păgubiţii dezvoltatorilor imobiliari încep să atace în justiţie - Reflecţii economice

luni, 9 noiembrie 2009

Păgubiţii dezvoltatorilor imobiliari încep să atace în justiţie

Ziarista Florina Andronache de la Gardianul mi-a pus la dispoziţie un comunicat de presă al firmei de avocatură Enescu & Cuc, orientată în special către investitori străini în România, specializată în drept comercial şi tranzacţii şi litigii imobiliare. Reproduc mai jos câteva pasaje:

Un număr important de dezvoltatori imobiliari din România care nu şi-au respectat angajamentele în legătură cu realizarea de apartamente off-plan în diverse oraşe din ţară, au fost sau urmează să fie daţi în judecată de către clienţi din afara ţării. Motivele diferă de la depăşirea termenelor de finalizare a construcţiilor până la anularea totală a proiectelor, fără posibilitatea de returnare a avansurilor.

"În ultimele luni, ne-au contactat mai multe zeci de clienţi care intenţionează să demareze proceduri în instanţă împotriva mai multor dezvoltatori din ţară, în oraşe ca Bucureşti, Braşov, Cluj şi Arad", spune Mihai Cuc, partener la societatea de avocatură.

Majoritatea dezvoltatorilor în cauză au încetinit foarte mult sau chiar sistat lucrările din cauza lipsei lichidăţilor, întârziind predarea apartamentelor către cumpărători.

"Există însă şi dezvoltatori care nici măcar nu au început lucrările, mai mult, nici măcar nu au obţinut vreodată autorizaţiile de construire, deşi contractele de vânzare-cumpărare au fost semnate începand cu 2007", spune Camelia Enescu, partener la aceeaşi firmă de avocatură. "Această situaţie ne face să ne îndoim de buna credinţă a multora. Tot ceea ce trebuia în România boom-ului imobiliar pentru a începe să vinzi ceva ce nu exista era un teren şi un proiect arhitectural care să ia ochii."

Cumpărătorii români sau străini au semnat adesea contracte care i-au dezavantajat, dezvoltatorii mizând pe faptul că preţurile apartamentelor creşteau de la o zi la alta şi fiind astfel în poziţia de a pune presiune pe investitori.

"Bineînţeles, majoritatea celor ce vor aduce în instanţă aceşti dezvoltatori au mari şanse să obţină decizii favorabile", este de părere Mihai Cuc. "Marea problemă este ca aceste firme să mai aibă de unde să dea înapoi aceşti bani. Realitatea este că legislaţia din România este extrem de permisivă cu aceşti dezvoltatori care, de fapt, nu sunt obligaţi să ofere nicio garanţie înainte de a scoate la vânzare proiecte off-plan. În multe ţări din Europa, aceştia sunt obligaţi să depună în bancă o anumită sumă de bani care să acopere o parte din valoarea proiectului sau există anumite cerinţe legate de capitalul social minim."

Avocaţii firmei de avocatură sunt de părere că România are de pierdut în momentul în care investitorii străini o percep ca pe un loc nesigur pentru a-şi investi banii. "Să presupunem că, în câţiva ani, piaţa imobiliară îşi revine", spune Camelia Enescu. "Toate aceste experienţe negative ale unora în România ne vor trage în jos. Suntem de părere că legiuitorul ar trebui să gândească în perspectivă şi să instituie anumite măsuri de siguranţă care să separe dezvoltatorii serioşi de cei amatori sau chiar de escroci internaţionali."


Desigur, avocaţii văd doar din punctul lor de vedere această situaţie. Chiar mă întrebam când vor începe cei păgubiţi, în mod instituţionalizat, să demareze procesele în justiţie. Un demers al unui singur păgubit împotriva unui dezvoltator are şanse mult mai mici de reuşită decât în cazul în care mai mulţi păgubiţi se îndreaptă împotriva aceluiaşi dezvoltator.

Pe de altă parte, dintre consecinţele pozitive ale crizei de pe piaţa imobiliară, este greu de crezut că vom mai reveni prea curând la frenezia cu care clienţii achitau avansuri pentru proiecte off-plan, adică aflate pe hârtie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus